1a-pvt-panelen-bron-warmtepomp-NOM-woning-Triple-Solar-Medemblik-Meacasa-Nieuwe bouwers-01

Medemblik

Nieuwbouw

Gasloos

Hoe bouw je 16 nieuwe duurzame woningen aan het water in Medemblik, zonder gebruik te maken van gas? Dat was de uitdaging bij dit project. De wens was om de huizen duurzaam te verwarmen, zonder geluidsoverlast en volledig gasloos te maken.

 

Deze 16 woningen maken deel uit van een nieuwe waterrijke woonwijk met ruimte voor circa 200 duurzame woningen. Dit project draagt bij aan de vernieuwing en verjonging van de woningvoorraad in de gemeente Medemblik.

 

De woningen worden duurzaam gebouwd en zullen volledig gasloos zijn. Dit betekent dat de woningen alleen op het elektriciteitsnetwerk worden aangesloten. Bovendien worden de woningen zo energieneutraal mogelijk gebouwd. Dit houdt in dat er net zoveel stroom wordt opgewekt als verbruikt. Het energieverbruik is per saldo nul, wat een flinke besparing op de energiekosten betekent voor bewoners.

Voor deze 16 nieuwe duurzame en gasloze huizen zijn 128 PVT-panelen geplaatst, die dienen als efficiënte en stille bron voor de warmtepompen. Deze panelen leveren niet alleen elektriciteit, maar ook warmte-energie.

 

Op advies van de oudheidkundige vereniging Medenblick en de stadsraad van Medemblik worden de straten vernoemd naar molens, vanwege de resten van een watermolen die in het gebied zijn gevonden. Deze watermolen was onderdeel van een complex van vijftien molens, die tussen 1550 en 1585 zijn gebouwd.

 

Dit project is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen projectontwikkelaar Meacasa, die haar woningen duurzaam en organisch ontwerpt, bouwbedrijf Nieuwe Bouwers B.V. en installateur Van Dam Groep.