Introductie

Voor de utiliteitsbouw bestaat er een grote variatie aan installatieconcepten, waaronder

 • WKO met regeneratie door PVT warmtepomppanelen
 • All-electric oplossing voor een kantoor, school of sporthal
 • Hybride oplossing voor grootverbruikers als zwembaden
 • Tapwaterinstallatie voor sportaccommodaties, studenten- en/of appartementencomplexen

WKO met regeneratie door PVT warmtepomppanelen

Een veel voorkomend probleem met de Warmte Koude Opslag (WKO) is dat er meer warmte dan koude onttrokken wordt aan de bron, waardoor een koude-overschot ontstaat. Dit komt vaak voor bij zorgcomplexen en kan invloed hebben op de werking en het rendement van de installatie. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan met de verleende vergunning.

Triple Solar PVT warmtepomppanelen zijn ontwikkeld voor het leveren van verdamperenergie en het regenereren van een WKO. Triple Solar werkt samen met specialistische installateurs en ESCO’s zoals Unica en Eteck.

 • SDE+ subsidie

  Voor deze oplossing is SDE+ subsidie verkrijgbaar voor zowel de elektrische als de thermische energieopbrengst. Deze subsidie is aan te vragen voor een oppervlak van meer dan 200m2 en heeft een looptijd van 15 jaar”.

Triple Solar PVT Warmtepomp Paneel Restaurant artis de twee cheetahs 150 panelen

Afbeelding hierboven: Restaurant De Twee Cheetahs in dierentuin Artis Amsterdam.
All-electric installatie met mogelijkheid tot koppeling aan een toekomstig lokaal warmtenet.

All-electric oplossing

De all-electric oplossing biedt de mogelijkheid om utiliteitsbouw gasloos te verwarmen met een warmtepomp in combinatie met PVT warmtepomppanelen. Er is geen grens aan het opgestelde vermogen van de warmtepomp. Mocht er een koelvraag zijn, wordt er een warm en een koud buffervat geplaatst met een hydraulische omkeer-unit waarbij de warmtepomp actief kan koelen.
Bij plaatsing van meer dan 200m2 PVT warmtepomppanelen kan een SDE+ subside aangevraagd worden (voor warmte en elektriciteit) en biedt de oplossing een CO2 besparend en energieneutraal alternatief voor de dry-cooler.

triple solar PVT panelen aanzicht bilderdijkkade

Afbeelding hierboven: Appartementencomplex Bilderdijkkade Amsterdam met all-electric installatie met koude- en warmtelevering.

Hybride

Naast de bovengenoemde all-electric oplossing is er een aanvulling mogelijk met een gasketel bij een hoge pieklast. Dit komt onder andere voor bij zwembaden. De warmtepomp met PVT warmtepomppanelen biedt dan een grote energiebesparing.

Triple Solar-zwembad-verwarmen-PVT-warmtepomp-paneel-de-welle-drachten-01

Afbeelding hierboven: Zwembad De Welle in Drachten met 60 kW hybride installatie + 1000 PV panelen.
Levert een besparing op van +/- 70.000m3 gas en 250.000 kWh elektriciteit per jaar.

Tapwaterinstallatie met maximale impact

Veel appartementencomplexen, bijvoorbeeld voor studenten, hebben een grote tapwatervraag. Traditioneel werden hiervoor zonnecollectoren geplaats om energie en CO2 te besparen.
Met de tapwaterinstallatie van Triple Solar verhoog je het rendement, doordat de warmtepomp met de PVT warmtepomppanelen het hele jaar door tapwater maken met een hoog rendement (SPF 3,8). In plaats van gemiddeld 1.100 uur zonne-energie heb je 24/7 (totaal 8.760 uur) warmwaterproductie. Samen met de elektrische opbrengst bespaar je veel energie en CO2.

Triple-Solar-PVT-paneel-zonnepaneel-warmtepomppaneel-warmtepomp-woonstad-Rotterdam-01
NIBE warmtepomp met PVT zonnepanelen woonstad rotterdam 2

Afbeeldingen hierboven: Appartementencomplex Pyramide van woningcorporatie Woonstad Rotterdam.
Warm tapwater 24/7.

 • SDE+ subsidie

  Voor deze oplossing is SDE+ subsidie verkrijgbaar voor zowel de elektrische als de thermische energieopbrengst. Deze subsidie is aan te vragen voor een oppervlak van meer dan 200m2 en heeft een looptijd van 15 jaar”.

 • WKO regeneratie in de media

  “In de volksmond worden nog twee andere termen gebuikt voor het regenereren van een WKO: Het Triple Solar zon-thermisch dak of energiedak”.

artikel de ingenieur wko nov 2012