Introductie

Voor de utiliteitsbouw bestaat er een grote variatie aan installatieconcepten, waaronder:

  • All-electric oplossing voor een kantoor, school of sporthal
  • Hybride oplossing (PVT-warmtepomppanelen met PVT-warmtepomp + gas) voor grootverbruikers als zwembaden
  • Tapwaterinstallatie voor sportaccommodaties, studenten- en/of appartementencomplexen
  • WKO-installatie met regeneratie door PVT-warmtepomppanelen
NRC panelen op sedum M

All-electric oplossing

De all-electric oplossing biedt de mogelijkheid om utiliteitsbouw gasloos te verwarmen via een warmtepomp in combinatie met PVT-warmtepomppanelen. Er is geen grens aan het opgestelde vermogen van de warmtepomp. Is er een koelvraag, wordt er een warm en een koud buffervat geplaatst met een hydraulische omkeerunit waarmee de warmtepomp actief kan koelen.
Bij plaatsing van een warmtepomp van 500kW en meer dan 600m2 PVT-warmtepomppanelen kan een SDE+ subsidie aangevraagd worden (voor warmte en elektriciteit).

NRC-gebouw-PVT-paneel-stille-bron-warmtepomp-zonnepanelen-warmtepomppaneel-Triple-Solar-01.jpg

All-electric oplossing bij NRC-gebouw met PVT-panelen

Op het grote platte dak van het NRC-gebouw in Rotterdam is een duurzame all-electric energiecentrale gebouwd. “Op het dak hebben we PVT-warmtepomppanelen aangebracht. Dat zijn ouderwetse zonnepanelen met een aan de onderkant een geribbeld oppervlak. Hier gaat wind en lucht langs, dat wordt omgezet in warm water van een graad of twintig. Dat gaat dan naar de vier warmtepompen in de kelder, die het opwarmen naar vijftig graden. Daarmee wordt vervolgens 7000 vierkante meter oppervlakte verwarmd.”

Lees meer

Zwembaden

Naast de bovengenoemde all-electric oplossing is er bij een hoge pieklast een aanvulling mogelijk met een gasketel. Dit wordt bijvoorbeeld wel toegepast bij zwembaden. De warmtepomp met PVT-warmtepomppanelen levert dan een grote energiebesparing op. Twee voorbeelden: Zwembad De Welle Drachten en Zwembad Den Helder Doesburg.

Triple Solar-zwembad-verwarmen-PVT-warmtepomp-paneel-de-welle-drachten-01

WKO-regeneratie

Een veel voorkomend probleem met de Warmte Koude Opslag (WKO) is dat er meer warmte dan koude onttrokken wordt aan de bron, waardoor een koudeoverschot ontstaat. Dit komt vaak voor bij zorgcomplexen met weinig koelvraag. In dat geval kan dat invloed hebben op de werking en het rendement van de installatie. Hierdoor kunnen er ook problemen ontstaan met de verleende vergunning.

Triple Solar PVT-warmtepomppanelen zijn ontwikkeld voor het leveren van verdamperenergie en het regenereren en balanceren van een WKO. Triple Solar werkt samen met specialistische installateurs en ESCO’s zoals Unica en Eteck.

WKO-regenereren-woon-zorgcombinatie-Triple-Solar-PVT-paneel
  • SDE+ subsidie

    Voor deze oplossing is SDE+ subsidie verkrijgbaar voor zowel de elektrische als de thermische energieopbrengst. Deze subsidie is aan te vragen voor een oppervlak van meer dan 600m2 en heeft een looptijd van 15 jaar”.

Grootschalig warm tapwater

Veel appartementencomplexen, bijvoorbeeld voor studenten, hebben een grote tapwatervraag. Traditioneel werden hiervoor zonnecollectoren geplaats om energie en CO2 te besparen.
Met de tapwaterinstallatie van Triple Solar verhoog je het rendement, doordat de warmtepomp met de PVT-warmtepomppanelen het hele jaar door tapwater maken met een hoog rendement (SPF 3,8). In plaats van gemiddeld 1.100 uur zonne-energie heb je 24/7 (totaal 8.760 uur) warmwaterproductie. Samen met de elektrische opbrengst bespaar je zo veel energie en CO2.

Triple-Solar-PVT-paneel-zonnepaneel-warmtepomppaneel-warmtepomp-woonstad-Rotterdam-01

Waar te koop

Technische Unie Triple Solar
Rensa Triple Solar
logo thermonoord plieger