Gasloos verwarmen en verduurzamen zonder risico en onderhoud?

Woningcorporaties: verduurzamen en gasloos verwarmen met PVT-panelen. Wilt u als woningcorporaties energie besparen en uw woningbestand verduurzamen zonder risico? Het gasloos verwarmen en koelen van uw woningen is mogelijk met Triple Solar PVT-panelen als bron voor de warmtepomp.

Al ruim 20 woningcorporaties gingen u de afgelopen jaren voor en investeerden in een duurzame toekomst om de klimaatdoelstellingen van 2050 te behalen. Alle betrokken partijen genieten van een comfortabel en gasloos verwarmingssysteem zonder dat het gedoe oplevert.

Onze Triple Solar PVT-panelen bevatten namelijk geen draaiende delen en maken daarom ook geen geluid.
Een ander voordeel is dat het Triple Solar systeem geen jaarlijks onderhoud nodig heeft. Dit resulteert in minder servicebezoek en lagere kosten.

Woningcorporatie Vereniging Hendrik de Keyser

Casestudy: Verduurzamen met behoud van historisch karakter 

 

De karakteristieke woningen in Nagele

 

Zes gemeentelijk monumentale woningen moesten verduurzaamd worden. En het liefst helemaal van het gas af.
Vereniging Hendrik de Keyser – eigenaar van de woningen – ging de uitdaging aan.

Het project:            Vijf gemeentelijk monumentale eengezinswoningen (ca. 80 m2) en één dubbele grotere woning verduurzamen door ze van het gasnet te halen.
Waar:                     Karwijhof in Nagele
Hoe:                       Elke woning heeft Triple Solar PVT-panelen op het dak liggen. De panelen zijn aangesloten op een water/water-warmtepomp van NIBE.
Opdrachtgever:      Vereniging Hendrik de Keyser uit Amsterdam
Aannemer:             Friso Bouwgroep B.V. uit Leeuwarden
Installatiebedrijf:     Bite van Belzen Installatietechniek uit Hattem

Nagele: een beetje geschiedenis

Het dorp Nagele werd vanaf 1955 als laatste van tien dorpen in de Noordoostpolder gebouwd. Dit was stedenbouwkundig gezien een experiment. De andere dorpen werden ontworpen in de traditionele stijl van de ‘Delftse School’. Nagele werd vormgegeven door architecten van het ‘Nieuwe Bouwen’, onder wie Cornelis van Eesteren, Ben Merkelbach, Gerrit Rietveld en Aldo van Eyck. Deze architecten stonden voor radicale veranderingen in de planologie en architectuur.

Het dorp zonder dorpskern

Zo werd Nagele het enige ‘plattedakendorp’ van Nederland. Door de dorpskern op te heffen en te vervangen door een grasveld waar de kerken en scholen in werden gebouwd, wilden de architecten de sociale hiërarchie in de samenleving opheffen. Er mocht geen dorpskern zijn. Want alles en iedereen was de kern.
Vanwege deze unieke visie moesten de woningen in dit project zoveel mogelijk de huidige stijl behouden en tegelijk zo duurzaam mogelijk worden.

‘Verduurzamen met behoud van historisch karakter stelt hoge eisen’

Ingenieur Ann-Katrin Adolph van Vereniging Hendrik de Keyser was restauratiearchitect van dit project. “Ons doel was om deze gemeentelijk monumentale woningen zoveel mogelijk te verduurzamen met behoud van het historische karakter. Dit stelde echter hoge eisen aan het ontwerp en de uitvoering. Lang niet elke oplossing is haalbaar, omdat zowel het interieur als het exterieur zoveel mogelijk in de originele staat moeten blijven of moeten worden teruggebracht.”

Simpelweg isoleren is niet genoeg

“Onze monumentale gebouwen kunnen niet altijd energiezuiniger gemaakt worden door ze simpelweg beter te isoleren. Vandaar dat we ook op zoek zijn gegaan naar technische oplossingen die passen bij de gebouwen. Zo moesten er installatietechnische maatwerkoplossingen bedacht worden die veelzijdig inzetbaar zijn én betaalbaar voor de eigenaren. Op deze manier proberen wij onze woningen zoveel mogelijk te verduurzamen. Het maximaal verduurzamen én van het gas halen van deze monumentale woningen in Nagele was voor ons echt een heel bijzondere uitdaging”, aldus Adolph.

Triple-Solar-PVT-panelen-Woningen-Nagele-begin-straat

De woningen in Nagele tijdens de verbouwing

Grote installaties, weinig ruimte 

Woningcorporaties: verduurzamen en gasloos verwarmen met PVT-panelen. Michaël van der Weg van Friso Bouwgroep: “Het was een enerverend voortraject, met name omdat het kleine woningen uit de jaren vijftig betreft. Daarbij is de mogelijkheid van isoleren beperkt en was het toch gewenst om bepaalde energiezuinige toepassingen in de woning te krijgen. 
 
Vanuit de opdrachtgever lag er al een basisplan voor de energie-aanpassing. Dit hebben we gezamenlijk als bouwteam (aannemer, installateur en opdrachtgever) uitgewerkt.   Toch bleek het basisplan niet helemaal te gaan werken. We hebben het toen aangevuld met vloerverwarming op de begane grond én op de eerste verdieping. Daarnaast hadden we best veel ruimte nodig voor de installaties.

We moesten goed zoeken waar het allemaal geplaatst kon worden. Het was echt schipperen met de ruimte. Zo is de omvormer van de PVT-panelen in een waskast op de eerste verdieping geplaatst en zijn de verdelers van de vloerverwarming weggewerkt in kasten en kelders.  
Daarnaast is de warmtepomp verplaatst van een externe berging (10 meter uit de woning) naar een berging in de woning.

Eisen achteraf

Verder kwam Liander behoorlijk laat met de eis dat de nieuwe kabels ook nieuwe invoerbochten moesten hebben vanwege de verzwaring van de elektra-aansluiting. Deze invoerbochten werden in de jaren vijftig nog niet toegepast en moesten nu onder de bestaande betonvloeren worden aangebracht. Al met al hebben we een mooi project opgeleverd.”

Over de duurzame oplossing

Dé oplossing voor dit project bleken de Triple Solar PVT-panelen in combinatie met een water/waterwarmtepomp van NIBE. Met deze combinatie is geen grondboring nodig en wordt de verwarming van de woning en het tapwater geregeld door deze apparaten.

Triple-Solar-PVT-panelen-dak-nagele-hoger

Triple Solar PVT-panelen op de daken

Triple Solar PVT-panelen met NIBE water/water-warmtepomp 

Om de woningen in Nagele volledig gasloos te maken is gekozen voor PVT-warmtepomppanelen als bron voor de water/water-warmtepomp. Het voordeel van deze combinatie is dat er geen grondboring aan te pas komt.

De energiebron voor de warmtepomp ligt namelijk gewoon op het dak in de vorm van PVT-warmtepomppanelen. Daarnaast is het een ‘stille oplossing’. Bij een water/water-warmtepomp is er namelijk geen sprake van een buitenunit en zijn er ook geen bewegende delen. De combinatie van de Triple Solar PVT-panelen met een NIBE water/water-warmtepomp zorgt in de woningen voor verwarming, warm tapwater én elektriciteit.
 

Hoe werken PVT-warmtepomppanelen?

De voorkant van een PVT-paneel bestaat uit fotovoltaïsche cellen (PV) die het zonlicht omzetten in elektriciteit. De achterkant van het paneel is een thermische wisselaar (T). Deze zorgt in combinatie met de water/water-warmtepomp voor de ruimteverwarming én het warme tapwater in de woning.

PVT-warmtepomppanelen zijn niet te vergelijken met zonnecollectoren. PVT-panelen werken namelijk ook ’s nachts en in de winter. De panelen zijn niet geïsoleerd aan de achterkant, zodat er zoveel mogelijk warmte aan de omgeving onttrokken wordt. Hierdoor blijven de panelen altijd werken. Ook zonder zonlicht.

Aan de achterzijde van de panelen zitten koperen leidingen van de thermische wisselaar. Hierdoor stroomt glycol, een koelvloeistof. Deze neemt de omgevingswarmte op en geleidt die naar de water/water-warmtepomp in de woning. De warmtepomp zorgt weer voor de verwarming van de woning en het tapwater.  De stroom die het Triple Solar-systeem opwekt is meestal voldoende voor het energieverbruik van de water/water-warmtepomp.

Partnership NIBE water/water-warmtepomp

Triple Solar heeft een partnership met NIBE. Vandaar dat er in dit project is gekozen voor deze combinatie. De combinatie Triple Solar/NIBE biedt  een breed toepasbare, geruisloze en duurzame warmtepompoplossing die al jarenlang succesvol wordt geïnstalleerd.  

Warmtepompmet PVT paneel technische ruimte

Warmtepomp met PVT paneel technische ruimte

Wilt u ook verduurzamen? Wij helpen u graag met het doorrekenen van uw mogelijke besparingen.

Mail naar [email protected] of bel ons op 020-4357555 voor een afspraak.

Einde Woningcorporaties: verduurzamen en gasloos verwarmen met PVT-panelen