Buurblok-leeuwarden-Woningcorporaties-Triple-Solar-PVT-panelen-warmtepomp-Dijkstra-Draaisma-wocozon-Nieuwbouw-woonfriesland-auto-vooraanzicht

Hoe kan je als woningcorporaties het toenemende tekort aan voldoende betaalbare, duurzame en kwalitatieve nieuwbouwwoningen realiseren?

Het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland ziet de oplossing in het concept “Buurblok”. Buurblok is een ontwikkeling van Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD) en Wocozon. Het bestaat uit een droogstapelsysteem (DSS) van Bouwgroep Dijkstra Draisma en het energieconcept van Wocozon dat samenkomt in Buurblok: wonen als dienst. Deze dienst omvat: wonen, energie, vervoer en onderhoud. Een perfecte oplossing voor zowel de woningcorporatie als de huurder.

 

Duurzame nieuwbouw woningen leasen voor woningcorpaties

Woningcorporaties schaffen via Buurblok de huizen niet meer zelf aan, maar leasen deze. De woningcorporaties / verhuurders besparen door Buurblok tijd, energie en geld en kunnen daardoor extra betaalbare, circulaire en comfortabele woningen aanbieden aan hun huurders. Dat is hard nodig om het grote woningtekort in Nederland duurzaam op te lossen.

Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder bij WoonFriesland zegt hierover: “De leaseconstructie van Buurblok heeft als voordeel dat wij extra financiële middelen vrijhouden en deze kunnen reserveren voor de grote opgave die er ligt in de bestaande gebouwde omgeving en nieuwbouw.”

Het innovatieve idee en toekomstbestendige karakter van het concept past bij het sociaal verhuurbedrijf. “WoonFriesland is een innovatieve en vooruitstrevende organisatie. We zijn niet bang om nieuwe uitdagingen aan te gaan, als dat betekent dat dit ons woningbezit en daarmee de wereld verduurzaamt, zonder kwaliteit te verliezen,” aldus Hoekstra.

De oplossing

Buurblok wordt ook wel ‘wonen als dienst’ genoemd. Wat kunt u verwachten in deze complete dienst?

  • Energieleverende woningen uit de fabriek
  • Een duurzaam installatieconcept
  • Mobiliteitsoplossingen (oplaad punten voor deel concepten voor elektrische auto’s, scooters of fietsen voor bewoners)
  • Volledig onderhoud (zowel planmatig als correctief) en beheer

 

Geprefabriceerde woningen

De productie van deze duurzame en demontabele prefab woningen is volledig geïndustrialiseerd en vindt plaats in de fabriek in Dokkum. Door middel van het droogstapelsysteem (DSS) levert Dijkstra Draisma deze energie leverende woningen. Ontwerpen gaat digitaal en de robot doet de rest.

Afgelopen maanden werden de eerste fabrieksmatig geproduceerde Buurblok woningen met een energieverbruik op passief huis niveau in Friesland gerealiseerd. Deze 10 gasloze woningen zijn uitgerust met in totaal 30 Triple Solar PVT-panelen als stille en efficiënte bron voor 2 x 12 kW NIBE water/water warmtepompen die centraal zijn opgesteld in een klein bijgebouw. Een water/water-warmtepomp produceert van zichzelf al weinig geluid, maar het hokje wordt ook nog eens geluiddicht gemaakt. Voor warmtapwater is er in de woningen een boilervat opgesteld, dat gedeeltelijk wordt verwarmd door de circulatieleiding, geholpen door het elektrische element. De technische installatie wordt verzorgd door Damstra.

Voor het voldoen aan de warmtevraag is dus maar een deel van het dak nodig – op de rest van het dak liggen de 120 gangbare pv-panelen. Die leveren op momenten dat de zon schijnt elektriciteit voor de warmtepomp. Als de warmtepomp niet draait, maar de zon wel schijnt, gaat de opgewekte elektriciteit naar twee elektrische auto’s, die deel uitmaken van het Buurblok-concept. Het zijn deelauto’s, die voor gezamenlijk gebruik van de tien huishoudens zijn.

Wilt u meer weten over dit concept? Email info@triplesolar.eu of ga naar www.buurblok.nl