• Voordat je verder leest op deze pagina over PVT-panelen in de nieuwbouw: “Lees eerst de introductie op het eerste tabblad voor de werking van Triple Solar”.

Uitdagingen in de nieuwbouw

PVT panelen nieuwbouw. Voor de nieuwbouw is er een duidelijk uitgangspunt: de bouwvergunning. En met de bouwvergunning komen de eisen voor de verwarmingsinstallatie.
De overheid heeft in het klimaatakkoord beslist dat er voortaan alleen nog gasloos gebouwd mag worden. Dat is de allereerste eis. Verder kunnen plaatselijke verordeningen nog bepalen of er geboord mag worden en of er een lucht/water-warmtepomp mag worden toegepast in verband met de te verwachten geluidsoverlast. De allernieuwste eis per 2020 is de BENG, het pakket aan eisen voor een Bijna Energie Neutraal Gebouw. Tot die tijd maken we gebruik van de EPG (de Energie Prestatie van een Gebouw) wat uitgedrukt wordt in een rapportcijfer, de EPC.

De BENG

De BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw en is de nieuwe norm voor de nieuwbouw.

De BENG is verdeeld in 3 factoren:

 • BENG-1 staat voor de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlakte per jaar (kWh/m2.jr) voor verwarmen en koelen
 • BENG-2 staat voor het maximaal primair fossiel energieverbruik in kWh per m2 GBO per jaar (kWh/m2.jr) voor woningen: verwarmen + koelen + tapwater + ventilatie.
  (voor utiliteit komt daar nog extra verlichting + bevochtiging bij)
 • BENG-3 staat voor het minimaal aandeel hernieuwbare energie (in %), in formule: hernieuwbaar/ (hernieuwbaar + fossiel)

De hernieuwbare energiebron kan zijn: de zon, biomassa, buitenlucht of bodemenergie.

Verder is er een extra eis, de TO-juli. Dit is het aantal dagen in juli dat het in de woning warmer dan 25 graden Celsius mag zijn.

Triple Solar scoort erg goed in de BENG. Ook vanwege de mogelijkheid om actief te koelen. Dit is nodig om de temperatuuroverschrijding in juli (TO-juli) te voorkomen.

Kijk voor meer informatie en voorbeelden op Berekening BENG in Uniec 3

De mogelijkheden voor de nieuwbouw

Afgezien van de vele merken en aanbieders, is de keuze voor de bouwers beperkt. Mochten er geen opgelegde beperkingen zijn, dan bestaan globaal de volgende opties met Triple Solar:

Voor een bouwblok:

 • een Lage Temperatuur (LT) warmtenet gevoed met PVT-panelen (zie pagina deZONNET warmtenet)
 • gemeenschappelijke warmtepomp met Triple Solar PVT-warmtepomppanelen als bron
 • gemeenschappelijke warmtepomp met WKO met PVT-panelen voor balancering en regeneratie
 • individuele warmtepomp per woning met een bodemlus (aardwarmte) gecombineerd met PVT-panelen
 • individuele warmtepomp per woning met Triple Solar PVT-warmtepomppanelen

Voor een individuele woning:

 • individuele warmtepomp met Triple Solar PVT-warmtepomppanelen
 • individuele warmtepomp met een bodemlus (aardwarmte) gecombineerd met PVT-panelen

Wat wil de bouwer

De laagste kosten voor investering, onderhoud en nazorg, met de minste risico’s.

Waarom is Triple Solar interessant:

 • Doet het erg goed in de EPC vanwege de hoge SPF in de gelijkwaardigheidsverklaring, waardoor extra maatregelen kunnen vervallen.
 • Makkelijk in te plannen in het bouwproces: pas als het dak klaar is.
 • Minder PV-panelen nodig om de EPC-eis te halen door een hogere SPF. Vaak is het dakoppervlak niet groot en moet er gekozen worden voor een zuinigere warmtepompinstallatie zoals Triple Solar.
 • Esthetisch aantrekkelijk voor de architect en opdrachtgever.

Uitbesteden aan een ESCO

Vaak maakt de bouwer van een woonblok gebruik van de mogelijkheid om de duurzame verwarmingsinstallatie buiten de koopsom te houden en deze bij een andere partij onder te brengen die de energie (=warmte) verkoopt aan de toekomstige gebruiker. Zo’n bedrijf heet een Energie Service Company (ESCO). Het voordeel voor de bouwer is dat het risico en de keuze voor het type installatie dan bij de ESCO ligt.
Het voordeel voor de bewoner is dat de ESCO voor een vastgestelde termijn garantie geeft op de installatie en in het onderhoud voorziet.

De architect

Voor de architect is het fijn als het gebouw strak afgewerkt is met mooie PVT-warmtepomppanelen en niet ontsierd wordt door een technische installatie op het dak of aan de muur.

herkon waterrijk ridderkerk triple solar

Strakke afwerking

Hierboven een voorbeeld van een bouwblok met Triple Solar PVT-warmtepomppanelen in de nieuwbouwwijk De Draai in Heerhugowaard. De middelste woningen hebben 10 PVT-warmtepomppanelen, aangevuld met 2 PV-panelen. Tussen de vlakken zijn aluminium afdekkappen over het leidingwerk gemonteerd voor een strakke afwerking.

Hoe nu verder voor de bouwer

Op de pagina EPC-berekening wordt uitgelegd hoe het Triple Solar-systeem moet worden ingevuld in het programma Uniec2. Voor de nieuwe eisen van de BENG staan de voorbeelden op PVT panelen voor de BENG.

 

Einde PVT panelen nieuwbouw.

Woningeigenaar?

Woningeigenaar en geïnteresseerd in het PVT-warmtepompsysteem?

Vul de gratis woning-intake in en ontvang een passend advies.

Waar te koop

Technische Unie Triple Solar
Rensa Triple Solar
logo thermonoord plieger