Meacasa-Ewijk-nieuwe-woningen-PVT-warmtepomp-PVTpanelen-Triple-Solar-04

Ewijk

In Ewijk, dichtbij Nijmegen, is een ecowijk gebouwd. Deze wijk is een initiatief vanuit Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) en werd ontwikkeld door Meacasa. De bouw bestaat uit onder meer 44 prefabwoningen, uitgerust met het Triple Solar PVT-systeem voor gasloze verwarming en koeling.

 

Ecowijk

Een ecowijk is een woonwijk waarvan de woningen zijn gebouwd met natuurlijke materialen en weinig energie verbruiken of zelfs energie opwekken. De wijk kenmerkt zich door aandacht voor de sociale gemeenschap en is bedoeld voor mensen die energiezuinig dan wel ecologisch willen wonen, van de natuur houden en graag betrokken zijn bij elkaar.

De ecowijk is ontstaan vanuit Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), wat inhoudt dat de toekomstige bewoners de wijk zelf ontwikkelen. CPO Calimero en CPO Samen Ecologisch Bouwen, twee enthousiaste groepen ontwikkelaars, kregen grond toegewezen voor hun projecten. CPO Calimero realiseerde er tiny houses en CPO Samen Ecologisch Bouwen ontwikkelde er 44 woningen in verschillende types.

 

44 prefabwoningen met PVT-panelen en PVT-warmtepompen

CPO Samen Ecologisch Bouwen gaf de opdracht voor de ontwikkeling van 44 prefab nieuwbouwwoningen – 20 starterswoningen, twaalf rijtjeswoningen en twaalf twee-onder-één-kapwoningen. Meacasa fungeerde als ontwikkelaar, MBS Hybrid Casco leverde de 44 prefabwoningen en Nieuwe Bouwers B.V. was als aannemer betrokken.

Om de woningen energieneutraal te maken is er gekozen voor het stille PVT-systeem van Triple Solar. Dit bestaat uit 280 Triple Solar PVT-panelen van 450 Wp XL en 28 PV-panelen. Deze panelen zijn de bron voor 34 NIBE 6 kW water/water warmtepompen en voor tien Triple Solar PVT-warmtepompen in de tien kleine starterswoningen. De installatie is eveneens uitgevoerd door Triple Solar.