5 Optopwoning op bestaande flat Heiligharn

Den Helder

Woningcorporatie

Lichtgewicht en energieneutraal

Optopwoningen bovenop bestaand flatgebouw. Bovenop het appartementengebouw Heiligharn in Den Helder is een extra laag woningen gerealiseerd. Deze nieuwbouw is zeer innovatief. Want niet alleen lichtgewicht maar ook duurzaam en bijna energieneutraal.

De vijf nieuwe penthouses bekronen de ingrijpende renovatie van het flatgebouwcomplex met 237 huurwoningen. Elders vallen verouderde jaren ’70 flats massaal ten prooi aan de slopershamer. Toch besloot Woningstichting Den Helder enkele jaren geleden haar flatwoningen aan het Heiligharn en de Baljuwstraat van top tot teen een upgrade te geven. En van een nieuwe ‘look’ te voorzien. Slopen was zonde. De constructie was nog prima en de ruime woningen zijn zeer geliefd bij huurders.

Een van de grote uitdagingen was de vereiste lichtgewicht constructie. Dit omdat de vijf woningen werden geplaatst bovenop de bestaande bouw. Naast het lichte gewicht, waren de bouwfysische eigenschappen van cellenbeton erg belangrijk in de keuze. Ton op ’t Einde van woonstichting Den Helder meent: “In het bijzonder de warmte-accumulerende, geluidsisolerende en brandwerende eigenschappen. Tenslotte wilden we deze nieuwe penthouses zoveel mogelijk energieneutraal maken.”

Gerrit Seegers van Aannemingsbedrijf Dozy; ‘We hebben warm gewalst staal als funderingsconstructie op de bestaande bouwmuren geplaatst. Daarop cellenbeton van het Ytong Cascosysteem. Dit is drie keer zo licht als standaardbeton. Vanzelfsprekend draait het niet alleen om beperking van het gewicht. De gevel is bekleed met EPS isolatie. Hierop zijn  steenstrips geplakt. Het zogenoemde Prewall-systeem. Ook dit is een stuk lichter dan traditioneel metselwerk.’

 

Duurzame installatie met PVT-panelen en warmtepomp

Qua verwarmingsinstallatie ging de voorkeur uit naar een duurzaam en efficiënt systeem. Daarom is voor de verwarming van de woningen gekozen voor Triple Solar PVT-panelen op het dak. Deze zijn de stille bron voor de NIBE-warmtepomp. Dit PVT-systeem werkt compleet zelfstandig. En los van de reeds bestaande verwarmingsinstallatie. De PVT-panelen werken volledig geluidloos en hebben geen onderhoud nodig. Dit dankzij het ontbreken van draaiende delen.

Cees Mager, CEO van Triple Solar werd gevraagd hoe het werkt. ‘Triple Solar PVT-panelen zijn innovatief. En niet te vergelijken met gewone zonnepanelen. De voorkant bestaat net als een standaard zonnepaneel uit fotovoltaïsche cellen (PV) die zonlicht omzetten in elektriciteit. De achterkant is een thermische wisselaar (T). Die zorgt samen met de stille water/water-warmtepomp voor verwarming en warm water. De PVT-panelen leveren dus de stroom die nodig is voor de warmtepomp. Tevens zijn ze de bron voor deze warmtepomp.
Kortom, een complete oplossing voor duurzame energie.’

De technische installatie is verzorgd door Wilms Installatietechniek uit Den Helder waar duurzaamheid voorop staat. Wilms heeft veel ervaring met het installeren van Triple Solar PVT-panelen.

 

Optopwoningen bovenop bestaand flatgebouw details:

Locatie                         : Heiligharn / Baljuwstraat – Den Helder
Woningcorporatie         : Woonstichting Den Helder
Aannemer                    : Dozy Bouwt – Den Helder
Installateur                   : Wilms Installatie Techniek – Den Helder
PVT-panelen                : Triple Solar – Amsterdam