Bekijk de introductievideo: zo maak je een huis gasloos

Hoge energieprestatie

Een Triple Solar®-systeem gaat zeer zuinig om met de opgewekte elektriciteit. De SPF, ook wel SCOP genoemd, is de maat voor energie-efficiëntie op jaarbasis. Een goed gedimensioneerd Triple Solar®-systeem heeft een uitzonderlijk hoog bewezen rendement. Voor ruimteverwarming is een SPF van 5,6 haalbaar, voor tapwater een SPF van 3,8. Dit houdt in dat iedere kWh elektriciteit gemiddeld over een jaar 5,6 kWh warmte genereert. Deze waarden zijn gemeten door TNO in Nederland en vastgelegd in een gelijkwaardigheidsverklaring. Hiermee is het Triple Solar PVT paneel één van de zuinigste verwarmingssystemen verkrijgbaar.

Wat is een PVT-warmtepomppaneel?

Met het warmtepomppaneel sla je twee vliegen in één klap. De voorkant bestaat uit fotovoltaïsche cellen (PV) die zonlicht omzetten in elektriciteit. De achterkant is een thermische wisselaar (T). Die zorgt, samen met de stille water/water warmtepomp, voor verwarming en warm water. Kortom: een complete oplossing voor duurzame energie.

Waarom warmtepomppanelen?

Gasloos verwarmen en koelen met PVT-warmtepomppanelen. Warmte voor het héle huis, voor zowel verwarming als tapwater

✓ Werkt 24 uur per dag, dus ook ’s nachts en bij bewolking
✓ Hoog rendement, waardoor lage elektriciteitskosten
✓ Warmte en elektriciteit uit hetzelfde paneel
✓ Geschikt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw
✓ Geen gasaansluiting meer nodig
✓ Geschikt voor elk type dak
✓ Onderhoudsarm en geruisloos
✓ Lange levensduur

Triple Solar PVT paneel warmtepomppaneel
  • “Warmtepomppanelen zijn anders opgebouwd dan gewone zonnecollectoren. Ook als er geen zon is, rendeert het warmtepomppaneel. Ze hebben geen isolatie aan de achterzijde, zodat ze zoveel mogelijk warmte aan de omgeving kunnen onttrekken. Zowel ’s nachts als in de winter wordt energie onttrokken om de warmtepomp te voeden”.

Beschikbare systemen

De tot nu toe beschikbare warmtepompsystemen halen de bronenergie uit de bodem (aardwarmte) of uit de buitenlucht via een buitenunit (lucht/water warmtepomp, vergelijkbaar met een airconditioning). Met het Triple Solar paneel krijg je meer comfort en voorkom je de dure bodembron of de lawaaiige buitenunit.

Triple-Solar-pvt-paneel-warmtepomppaneel-zonnepaneel-warmtepomp-3-varianten 2018

Hoe werkt het PVT-paneel als bron voor de warmtepomp

Door de koperen leidingen van de wisselaar aan de achterzijde van het warmtepomppaneel stroomt een koelvloeistof: glycol. Die neemt de omgevingswarmte op en geleidt deze naar de warmtepomp in de woning. De warmtepomp voorziet de woning van duurzame energie. Over je energierekening hoef je je geen zorgen te maken. De opgewekte elektriciteit is ongeveer gelijk aan het gebruik van de warmtepomp.

  • “Wie spreekt over warmtepomppanelen heeft het dus over een volledig geïntegreerd systeem: verwarming, elektriciteit en warm water in één. Met 8 panelen voorzie je een gemiddelde, goed geïsoleerde woning voor vier gezinsleden van duurzame verwarming en warm water. En door nog eens 8 gewone zonnepanelen te plaatsen dek je ook het dagelijks elektrisch verbruik. Hiermee is het huis energieneutraal” – Cees Mager, directeur Triple Solar.

Warmtepompmet PVT paneel technische ruimte
Monnickendam - PVT Paneel op dak 725

Passen warmtepomppanelen op elke woning?

Het daktype speelt geen rol. Deze PVT-panelen voelen zich thuis op hellende en platte daken. We raden wel aan om gebruik te maken van lage temperatuurverwarming (LTV) zoals vloerverwarming of speciale lage temperatuur convectoren. Zo behaal je het beste rendement. In de praktijk hebben nieuwbouwwoningen en grondig gerenoveerde woningen het meeste baat bij een warmtepompsysteem.

  • “Zorg dat je op voorhand een goed zicht hebt op je verbruik. Want apparatuur die correct gedimensioneerd is levert het beste rendement. Een gemiddeld gezin met vier personen zal meestal genoeg hebben aan een warmtepomp van 6 kW”.

In de winter is er toch niet genoeg zon om te verwarmen?

Toch wel. Triple Solar® warmtepomppanelen winnen niet alleen warmte uit zonlicht maar vooral juist uit de buitenlucht. Het paneel onttrekt warmte uit de buitenlucht tot – 7 °C. Zakt de temperatuur lager, dan beschikt de warmtepomp tevens over elektrische bijverwarming. Op jaarbasis gebeurt dit gemiddeld maar 43 uur gedurende de nacht (NEN5060). Nieuwbouwwoningen zijn zo goed geïsoleerd dat de binnentemperatuur in zo’n geval amper daalt. Zelfs als de warmtepomp even uit staat.

Het hele jaar zuinig warm tapwater

De PVT-panelen worden extra warm overdag als de zon schijnt. Op dat moment maakt de warmtepomp op een heel efficiënte manier warm tapwater. Hierdoor heb je zomers bijna gratis warm water. Gasloos verwarmen en koelen met het PVT-warmtepomppaneel.

Koele zomers, warme winters

Met Triple Solar kun je de warmtepomp uitbreiden met een extra koelmodule. Deze optie zorgt ‘s nachts voor nachtverkoeling en overdag voor actieve koeling. Dit regelt de module zelfstandig. Bij actieve koeling draait de functie van de warmtepomp om. Dan werkt deze net als een koelkast. De warmte wordt uit de woning onttrokken en via de panelen afgegeven aan de buitenlucht.

  • “Koeling is toepasbaar bij vloerverwarming en/of bij gebruik van lage temperatuur convectoren. Vraag de installateur naar de voorwaarden. Leidingen moeten bijvoorbeeld goed geïsoleerd zijn om condensvorming te voorkomen.”

Subsidie

De overheid heeft verschillende financierings- en subsidieregelingen beschikbaar. De minimale subsidie bedraagt € 2.800. Kijk verder op www.energiesubsidiewijzer.nl of www.energiebespaarlening.nl

Kijk voor meer uitleg over de subsidie en de kosten op de pagina Kosten en financiering.