Dat horen we regelmatig. Mensen die dit zeggen, veronderstellen vaak dat er een groot aantal PVT-panelen nodig zijn als energiebron voor de warmtepomp. Ze maken zich zorgen dat de opgewekte zonnestroom van al die panelen tot hoge kosten kan leiden door de afbouw van de salderingsregeling. Hierdoor zouden ze mogelijk bestaande zonnepanelen moeten verwijderen om plaats te maken voor PVT-panelen, wat ongemakkelijk voelt. Gelukkig blijkt dit in de praktijk vaak niet nodig te zijn.
Ruimte op het dak
Een PVT-paneel is even groot als een zonnepaneel. Voor een hybride opgestelde warmtepomp zijn slechts 3 PVT-panelen nodig. In oktober presenteerden wij onze nieuwe Triple Solar PVT-warmtepomp 5. Deze krachtpatser is in staat zo’n beetje iedere gemiddelde Nederlandse bestaande woning gasloos te maken, en heeft daarvoor maar 6 PVT-panelen nodig.
Waarschijnlijk liggen de bestaande zonnepanelen al op het optimale dakvlak. De PVT-panelen hoeven niet op hetzelfde dakvlak te liggen. De warmtewisselaar achter het paneel haalt de warmte niet uit het licht, maar uit de lucht! Daarom werken ze ook ’s nachts. Ze mogen daarom ook pal op het noorden liggen. Dat maakt voor de warmte-opwek niet uit. En dankzij almaar stijgende efficiëntie van zonnepanelen wekken ze zelfs op het noorden nog 50% van de zonnestroom op. Geen ruimte voor PVT? Dat valt in de praktijk wel mee.
Overproductie
Dankzij de salderingsregeling was het aantrekkelijk om zoveel mogelijk zonnepanelen op je dak te plaatsen, zodat het hele stroomgebruik daarmee gedekt werd. En toen verdween de salderingsregeling ineens. (En toen weer niet. En toen weer wel, nu echt. Waarschijnlijk.) Nu moet je al terugleverboetes betalen over de zonnestroom die je saldeert, en straks is al die zonnestroom niets meer waard. Om daar nu nog eens extra opwekcapaciteit bij te plaatsen lijkt geen goed idee!
Inderdaad, het simpelweg toevoegen van meer opwek is geen goed idee. Maar het PVT-paneel is slechts één deel van het PVT-systeem. De PVT-warmtepomp is het andere deel. En die gebruikt stroom. Het PVT-systeem produceert niet alleen zonnestroom, het gebruikt ook zonnestroom. Warmtepompen werken het meest efficiënt als ze de woning op constante temperatuur houden. Ze gebruiken daarom ook overdag stroom, juist op momenten dat de zon schijnt. Triple Solar PVT-warmtepompen hebben bovendien de mogelijkheid om tapwaterproductie overdag te plannen, in plaats van ’s nachts, zodat dit ook op zonnestroom gaat.
De theorie, de intuïtie en de praktijk laten zien dat een warmtepomp, zelfs met extra zonnepanelen, het aandeel direct gebruikte zonnestroom verhoogt, en daarmee de afhankelijkheid van de salderingsregeling en blootstelling aan terugleverboetes verlaagt. De warmtepomp levert een hele goede basislast voor de zonnestroom. Daar kan overdag de vaatwasser of wasmachine aanzetten niet tegenop. Het PVT-systeem maakt de aanschaf van een dure thuisbatterij, als bescherming tegen de afbouw van de salderingsregeling, overbodig.
Lost een PVT-systeem alle problemen op, draait ‘ie volledig op zonnestroom én lever je niets meer terug? Nee. De piek van zonnestroomproductie in de zomer, en de piek van stroomgebruik van de warmtepomp in de winter voorkom je niet. Maar in de lente en herfst ontstaat zo’n grote verbetering dat die pieken niet erg zijn over het hele jaar gezien.
Slimme sturing
Het is mogelijk om nóg meer uit de combinatie van zonnestroom en warmtepomp te halen, door slimme sturing toe te passen. Slimme sturing stemt vraag en aanbod van energie nog beter op elkaar af, bijvoorbeeld door sneller of langzamer tapwater te maken, afhankelijk van de hoeveelheid zonnestroom die nu of straks geproduceerd wordt. Of door de temperatuur in de woning overdag als de zon schijnt iets te verhogen, zodat het ’s avonds als de zon niet meer schijnt niet meer hoeft. Slimme sturing maakt van je huis een warmtebatterij!
Volg onze socials, binnenkort vertellen we meer over slimme sturing!
Wil je meer lezen over slimme sturing in de praktijk? Lees het artikel over het demoproject iQSoHuWo.