IJsvorming op de PVT-panelen
Bij deze temperaturen treedt ijsvorming op bij PVT-panelen, maar het systeem blijft ongehinderd functioneren. In de Triple Solar gebruikersgroep op Facebook deelt gebruiker René Oosterom zijn ervaring: “Het blijft me fascineren dat je nog steeds warmte kunt onttrekken uit vloeistof van -6/-7 graden, waardoor het huis aangenaam warm blijft (21 graden) en ik vanmorgen ook nog eens comfortabel warm gedoucht heb.”
Hoe werkt PVT als het vriest?
Triple Solar PVT-warmtepomppanelen verkrijgen hun energie uit de buitenlucht. Met een Triple Solar PVT-warmtepomp is dit zelfs mogelijk tot een buitentemperatuur van -10 °C. Als de temperatuur nog verder daalt, voorziet de warmtepomp ook in elektrische bijverwarming.
Wat zijn de gevolgen van ijsvorming en moet ik me daar zorgen over maken?
Bij temperaturen rond het vriespunt kan ijsvorming optreden op de PVT-warmtepomppanelen. Dit fenomeen is vergelijkbaar met bevroren dauw.
Dit heeft nooit schadelijke effecten op de installatie. Hoewel de thermische prestatie mogelijk iets afneemt (maximaal 10%), wordt nog steeds voldoende warmte geleverd om je woning en tapwater te verwarmen, zoals het systeem is ontworpen. De kans op ijsvorming is het grootst bij vochtige lucht en weinig wind rond het vriespunt. Gedurende enkele uren per jaar zijn de omstandigheden zodanig dat het elektrisch element de warmtevraag invult, gemiddeld slechts 43 uur per jaar tijdens de nacht (NEN5060). Nieuwbouwwoningen zijn zo goed geïsoleerd dat de binnentemperatuur in zo’n geval amper daalt. Zelfs als de warmtepomp even uitstaat.
Kortom, ook in de winter blijft het comfortabel warm in je huis met het PVT-systeem. Er is geen reden tot zorg over ijsvorming!
Bron hoofdafbeelding: Arjen van der Knaap