Review Triple Solar PVT systeem: René Oosterom deel zijn verhaal en ervaringen in 2022
René schrijft in zijn artikel op LinkedIn:
Zeer regelmatig krijg ik vragen vanuit allerlei hoeken over mijn ervaringen met de stap tot verduurzaming die ik gezet heb met het PVT-systeem van Triple Solar. Nu ik een volledig jaar (2022) alles in beeld heb gebracht, deel ik graag de cijfers, ervaringen en aandachtspunten met jullie. Dit is volledig mijn zienswijze en niet beïnvloed door wie of wat dan ook!
Ben je geïnteresseerd? Lees dan hieronder verder!
Al een aantal jaren waren wij ons aan het verdiepen in verduurzamen van onze woning en welke mogelijkheden er zijn om niet alleen van het gas af te kunnen, maar bij voorkeur ook 0 op de meter te realiseren.
Het betreft een vrijstaande woning uit 2012 met woonoppervlakte 225m2, inhoud 700m3 met vijf-persoonshuishouden. Voor de stap tot verduurzaming maakten we gebruik van CV-ketel en was het verbruik per jaar 1450m3 gas en 5600kwh stroom.
Na lang onderzoek en afwegen van de mogelijkheden hebben we begin 2021 gekozen voor de oplossing van Triple Solar en PVT-panelen. Naast een goed gevoel bij het product en de ontwikkeling hiervan, wilden we bij voorkeur ook geen WP aan de buitenkant van ons (onder architectuur gebouwde) huis, ook liever niet in de tuin, geen onnodig geluid waar anderen last van konden hebben en de aarde/natuur zoveel mogelijk met rust laten.
Rond de zomer van 2021 is de gehele installatie aangebracht, bestaande uit 10 PVT-panelen 380WP op dak woning (Noord, 30 graden), NIBE S1155-6 warmtepomp, Boiler 300 liter met buffervat (geplaatst op zolder). Naast de PVT-panelen die volgens de theorie voldoende stroom opwekken voor verbruik warmtepomp, hebben we aanvullend op overkapping 18 PV-panelen 455WP (Zuid, 9 graden) geplaatst. De totale PV installatie komt hiermee op 12000WP.
Allereerst de positieve bevindingen over het Triple Solar PVT systeem :
- De PV opbrengst van de 10 PVT-panelen bedroeg in 2022 ongeveer 3020 kWh. Het verbruik van de WP bedroeg 2426 kWh. Het verbruik van de WP wordt door ruimschoots gecompenseerd door de PV opbrengst van alleen de PVT-panelen.
- De installatie had geen probleem om de woning op een temperatuur van ongeveer 21 graden te houden. M.a.w. we hebben geen moment in de koud gezeten in de winter.
- De boiler van 300 liter is afdoende voor een vijf persoonshuishouden, zelfs als bad en douche gebruikt wordt kort na elkaar. Ook hier geen enkele keer ongewenst koud water uit de kraan en maximaal comfort.
- Met behulp van de Uplink APP van Nibe was alle informatie van warmtepomp, zowel statistieken en instellingen eenvoudig te bekijken en ook op afstand aan te passen. Min puntje is hierbij dan wel dat je voor historie en instellingen aan te passen per jaar twee keer 25 euro moet betalen. Maar dit is het zeker wel waard!
- PVT systeem is onderhoudszuinig aangezien er geen draaiende delen aanwezig zijn en de WP ook niet onderhevig is aan weersomstandigheden.
- Over het gehele jaar een SCOP van 4,7 behaald. (Zonder 8 dagen vorst was de SCOP waarschijnlijk wel op 5,3 uitgekomen)
- Over het gehele jaar 2022 hebben we 5500 kwh van het net afgenomen en 7700 kWh terug geleverd. Een positief resultaat van 2200 kWh.
- De totale opbrengst van de PV over 2022 bedroeg 10,2 mWh. Deels hebben we dit voor de meter benut en deels teruggeleverd.
- De eindafrekening over 2022 gaf een positief resultaat van 1100 euro. (zonder de energiecompensatie van november/december mee te rekenen)
- Nieuwe termijnbedrag bedraagt 1 euro (lager kon niet).
Natuurlijk zijn er ook wel een aantal aandachtspunten :
- Het plaatsen van de installatie verliep soepel en goed. Omdat zowel WP, buffervat en boiler binnenshuis geplaatst worden, moet je hier wel de ruimte voor beschikbaar hebben.
- Investering voor Triple Solar met aanvullende PV was fors >30K, maar met de huidige energieprijzen komt de terugverdientijd toch al snel op 4 a 5 jaar.
- Een dergelijke installatie werkt niet met 1 standaard instelling waarna je er verder geen omkijken meer naar hebt. De installateur (met nacontrole door Triple Solar engineer) stelt het initieel in, maar daarna komt toch wel de uitdaging. Ik heb mij zelf behoorlijk verdiept in alle instellingen, gedrag van de WP en zodoende instellingen kunnen aanpassen / fine-tunen om tot een beter resultaat te komen. In mijn optiek wordt je hier als klant niet volledig ontzorgd. (Dit is waarschijnlijk niet alleen bij PVT van Triple Solar zo, maar ook bij andere installaties met WP)
- De stooklijn in combinatie met de buitentemperatuur bepaalt bij mij de warmtevraag voor de verwarming. De woning wordt soms door de zon al flink opgewarmd, terwijl temperatuur buiten nog een warmtevraag aanstuurt wat niet altijd gewenst is. Dit heb ik positief weten te beïnvloeden door met tijdsloten en andere stooklijnen te werken.
- In de periodes tussen zomer en winter ligt de grootste uitdaging. In deze maanden zag ik het pendelgedrag van de WP vaak voorkomen. Het grijze gebied van wel of niet warmte vraag is lastig. Ook hier heb ik met de planner zaken uitgeprobeerd om bv in de nacht de stooklijn wat hoger te zetten en overdag heel laag, zodat je het pendelgedrag voorkomen wordt.
- De grote uitdaging voor PVT-systeem ligt op de dagen dat de temperatuur onder 0 graden komt. Boven het vriespunt werkt alles uitstekend, maar de dagen onder nul kan er onvoldoende warmte van buiten worden gehaald. Op deze dagen gaat de WP gebruik maken van het elektrisch element wat met een COP van 1 natuurlijk een negatief effect heeft op het verbruik en de SCOP. In 2022 is het elektrisch element maximaal 8 dagen echt in werking gekomen wat resulteerde in ongeveer 300 kWh extra stroomverbruik.
Met bovenstaande bevindingen hoop ik jullie wat meer inzicht te hebben gegeven van de ervaringen met Triple Solar PVT.
Concluderend zijn we zeer tevreden met het gehele systeem, het comfort en de resultaten over een heel jaar gezien en kijken we vol vertrouwen uit naar de komende jaren!
De installatie is overigens in zeer goed en prettig overleg gerealiseerd door Dekker BV installatie Ede. Bedankt voor de samenwerking Henk Dekker!
Mocht je ondanks deze uitleg toch nog vragen hebben, laat het me gerust weten!
Groet, René.
Namens Triple Solar: Bedankt voor het delen van je ervaring en verhaal René!