NRC-gebouw-PVT-paneel-stille-bron-warmtepomp-zonnepanelen-warmtepomppaneel-Triple-Solar-01.jpg

Uitdaging

NRC-gebouw verduurzamen met PVT-panelen. Het NRC-gebouw in de Witte de Withstraat is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Rotterdam.
Het pand dateert uit 1874 en heeft 100 jaar het onderkomen geboden aan de NRC-krant.

In de voormalige drukkerij van het NRC Handelsblad aan de Witte de Withstraat in Rotterdam zitten nu restaurants, kunstinstellingen en podia. Waaronder dat van het Scapino Ballet.

NRC-gebouw verduurzamen met PVT-panelen

Eigenaren Fons en Jaqui Burger wilden een grote stap zetten en het pand volledig verduurzamen. Dertig jaar geleden werd het pand gekocht door Fons Burger. Fons is oud-journalist, Rotown en Nighttown-oprichter en tegenwoordig activistisch ondernemer. Nadat hij het enorme dak had vergroend met sedum, wilde Burger verder met het verduurzamen van het hele pand met PVT-warmtepomppanelen.  Het pand werd tot voor kort verwarmd met stadsverwarming. Eigenaar Fons Burger: “Als dat restwarmte is, dan is dat goed. Maar er wordt ook warmte van afvalverbranding gebruikt. Daar zijn wij tegen.” De zoektocht naar een meer duurzame en zelfstandige manier om warmte op te wekken, startte met zonnepanelen en een aardwarmtepomp. “Dat werd al snel ingewikkeld, de straat moest open, het was duur en als wij een aardboring zouden doen zouden onze buren dat niet meer kunnen doen.”

Tijdens het onderzoek stuitte de ondernemer op een nieuwe technologie: PVT-panelen. Nu heeft het NRC-gebouw sinds februari 2021 een installatie met 320 PVT-panelen van Triple Solar gecombineerd met vier stuks Nibe warmtepompen van elk 60 kW.
“Het PVT-paneel is een hybride paneel, de voorkant bestaat uit zonnecellen (PV) die zorgen voor de elektriciteit. De achterkant is een thermische wisselaar (T) die zorgt voor de bronenergie voor de speciale PVT-warmtepomp. Het systeem werkt ook ’s nachts en in de winter goed. Pas rond het vriespunt verwachten we, vanwege de nu nog matige isolatie van het gebouw, een beetje bij te verwarmen. Dat doen we op dit moment nog met stadswarmte.”

Oplossing

Over de keuze tussen een warmtepomp met buitenunits en de PVT-warmtepomppanelen is Burger kort: “We hebben het door een ingenieur / energie adviseur Ed Bloem uit laten rekenen en het ontliep elkaar allemaal niet heel erg veel. Maar als het kan, kiezen we gewoon voor het nieuwste van het nieuwste. Die warmtepompen staan nu ook in de kelder. Dat scheelt weer ruimte op het dak en je hebt bovendien geen buitenunits met geluidsoverlast.”

Met alleen zonnepanelen en warmtepompen ben je er nog niet helemaal. Er zijn nog wel wat stappen te gaan. “Wat we nu doen, is kijken waar nog koudebruggen in het gebouw zijn en wat we nog beter kunnen isoleren. We vervangen de laatste stukjes enkel glas en we vervangen alle radiatoren voor lage-temperatuurconvectoren.”

Het is een bijzondere situatie waar je in zit als pandeigenaar. “Ik ben ook de huurbaas. Ik moet investeren, maar ik heb huurders die zelf hun energie moeten betalen. Wij zoeken naar een overeenkomst waarin wij investeringen doen waar zij voordeel van hebben. Ze betalen vervolgens servicekosten inclusief stroom; een vaste prijs die we indexeren met de energieprijzen. Zo verdient de investering zich de komende tien jaar ook gewoon voor een deel weer terug.”

Naast een duurzame installatie en een goede relatie met je huurders, heb je als pandeigenaar nog iets nodig. “Zorg voor een goed team om je heen. Zowel op technisch gebied, als wat betreft subsidies. Goede adviseurs, die de nieuwste technieken en regels kennen en de weg weten te vinden. Als je dat voor elkaar hebt, is je duurzame toekomst verzekerd.”

Wil je ook verduurzamen? Neem snel contact op met je adviseur of installateur en vraag naar de Triple Solar PVT-panelen.

Foto: Triple Solar – genomen tijdens de installatie van de PVT-panelen op het sedum dak