Uitdaging

Zwembad verwarmen pvt-zonnepanelen: Het zwembad Heerenduinen ligt aan de rand van Velsen op een prachtige locatie.
Directeur Minne Dolstra had bij zijn aanstelling als doel om samen met Fré van Geldorp van de gemeente een stevige slag te slaan in de verduurzaming van het zwembad.

In het zwembad zijn afgelopen jaar veel energiebesparende maatregelen uitgevoerd. Deze maatregelen leveren een enorme reductie op de uitstoot van CO2.

Velsen is op weg naar een duurzame, klimaatneutrale gemeente. Eén van de thema’s waar werk van wordt gemaakt, is schone energie. Een zwembad kost veel energie, bijvoorbeeld omdat de baden verwarmd moeten worden, maar ook omdat de ruimtes zelf een constante temperatuur moeten hebben. Als al deze energie uit fossiele brandstoffen komt, is dit een grote belasting voor het milieu. De gemeente wil daarom de energie die het zwembad verbruikt zoveel mogelijk duurzaam opwekken.

Energiebesparing

Eén van de besparingsmaatregelen is een warmtepomp. Onlangs is er met hulp van het bedrijf Hellebrekers een reusachtige elektrische warmtepomp geplaatst die de huidige koelmachine vervangt. Deze warmtepomp haalt warmte-energie uit de omgevingslucht of uit de koelinstallatie die op de warmtepomp is aangesloten. Als er gelijktijdig vraag is naar verkoeling en verwarming,  kan de warmtepomp de energie uitwisselen. De warmtepomp wordt gebruikt voor de basisverwarming. Pas als de warmtepomp niet meer genoeg warmte geeft zal de cv-installatie bijspringen.

Oplossing

De eerste stap was een goede analyse van de isolatie en de energiestromen. Samen met gespecialiseerd installatiebureau Hellebrekers is er gekozen voor een warmtepomp voor het verwarmen van het zwembad en het douchewater op basis van een Triple Solar PVT systeem.

Voor het verbeteren van de isolatie en het leveren van een goede ondergrond voor de PVT-panelen is de isolatie en de dakbedekking volledig vernieuwd.

Zwembad verwarmen pvt-zonnepanelen

In totaal worden er 250 Triple Solar PVT-panelen geplaatst en 260 standaard PV-panelen op het dak van het zwembad. Deze panelen wekken minimaal 178.000 kWh (schone) energie per jaar op. In combinatie met de warmtepomp wordt het zwembad dan voor een groot deel onafhankelijk van fossiele energiebronnen. Met deze maatregelen bespaart het zwembad uiteindelijk evenveel op gas en CO2 als het totale jaarverbruik van 175 huishoudens in Nederland.

Eerdere maatregelen

Het zwembad is eerder al uitgerust met LED-verlichting (75% besparing ten opzichte van halogeen en traditionele verlichting). Ook is de 66 meter lange glijbaan geïsoleerd, wat  jaarlijks zo’n 15.000 m3 gas bespaart.

In 2030 moet zwembad De Heerenduinen energielabel A bezitten (dit was in 2018 nog C) en, net als alle andere gemeentelijke sportaccommodaties, klimaatneutraal (CO2- vrij) zijn.