woonark pvt amsterdam

Amsterdam

Uitdaging

Woonbootbewoners hebben van nature de behoefte om onafhankelijk te zijn. De gasaansluiting is een doorn in het oog voor ook deze bewoners. Toen de gemeente Amsterdam met een subsidie kwam voor aardgasvrij wonen waren deze bewoners de eerste die zich aanmelden. De uitdaging was om de mooie ronde vorm van het dak niet teveel te verpesten. De plek voor de warmtepomp in het ruim van de ark was ook een uitdaging Uiteindelijk hadden ze een energieneutrale woonark in het centrum van Amsterdam met de beroemde Triple Solar PVT-panelen.

 

Oplossing

De montageframes zijn met speciale klemmen aan de felsen van het zinken dak bevestigd. Omdat er niet veel luchtbeweging is in het centrum van Amsterdam heeft Triple Solar twee extra PVT-panelen geplaatst. Om een energieneutrale woonark te maken zijn ook nog vier extra PV-panelen geplaatst.
De uitdaging was het plaatsen van de NIBE 6kW combi warmtepomp met geïntegreerde 180 liter boiler. Die is 1.80 hoog en paste niet goed op de schuine zijde van de romp onderwater. Uiteindelijk heeft collega Henk er de slijptol ingezet en de combi warmtepomp in twee delen gezaagd :).

Omdat de woning geen vloerverwarming heeft hebben we geadviseerd om twee lagetemperatuurconvectoren te plaatsen.

Intussen werkt de installatie reeds drie winters perfect en met de sneeuw van februari 2021 viel het ook mee. De sneeuw blijft op de panelen liggen, maar de onderzijde blijft vrij om energie uit te wisselen.