Uitdaging

Wooncorporatie Casade start binnenkort met de bouw van 19 eengezinswoningen in Kaatsheuvel. De woningen komen in de nieuwe woonwijk Westwaard aan de straten Brem, Knotwilg en Wielewaal. De huurhuizen moesten zogenoemde Nul-Op-de-Meter-woningen worden. Een NOM woning is een huis dat evenveel (of meer) energie opwekt als dat het nodig heeft.

Bij een Nul op de Meter (NOM) woning wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd door slim gebruik te maken van energiebesparende en energie opwekkende voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan PVT-panelen, zonnepanelen en warmtepompen. In veel gevallen wordt zelfs meer stroom geproduceerd dan er daadwerkelijk wordt verbruikt. Meestal is een nul-op-de-meterwoning gasloos (en heeft het geen gasaansluiting meer). Deze huizen zijn energiezuinig en wekken zelf energie op via de Triple Solar PVT-zonnepanelen.

Oplossing

Uitgangspunt is dat de energieleverende woningen ook comfortabel zijn. De Triple Solar PVT-panelen zorgen voor de eigen energieopwekking en hebben een hoog rendement voor het maken van warm tapwater.

De 19 nieuwbouwwoningen zijn sociale eengezinshuurwoningen en worden verdeeld over een drietal rijen. Ze voldoen aan de eisen van het energieconcept Nul-Op-de-Meter (NOM). NOM betekent dat de woning extra energiezuinig is en dat de woning zelf energie opwekt. Via PVT-zonnepanelen wordt er jaarlijks gemiddeld net zoveel energie opgeleverd, als er wordt verbruikt. Deze PVT-panelen zijn tevens de bron voor de warmtepomp. In de woningen komen onder andere vloerverwarming, een warmtepomp en een WTW (warmteterugwin) ventilatiesysteem.