Woonschip Levantkade Amsterdam

Amsterdam

Uitdaging

Woonschip met PVT-panelen Amsterdam: Hoe krijg je een oude stalen woonboot warm? En dan het liefst zonder een enorme gasrekening. En ook zonder heel vaak een gasfles aan boord te hoeven hijsen. Daarnaast hebben woonboot bewoners van nature de behoefte om onafhankelijk te zijn. Toen de gemeente Amsterdam met een subsidie kwam voor aardgasvrij wonen waren deze bewoners de eerste die zich aanmelden.

 

Locatie van de PVT-warmtepomppanelen

De uitdaging was om de PVT zonnepanelen zo te plaatsen dat ze niet de dakluiken in het dek afdekken. Daarnaast was het plaatsen van de warmtepomp in de machinekamer van het schip ook een uitdaging.

 

Duurzame woonboot

Uiteindelijk hadden ze een energieneutraal woonschip in het centrum van Amsterdam met de beroemde Triple Solar PVT-panelen.

 

Oplossing

De montageframes zij gemonteerd op draadeinden die op het dek zijn gelast. Om een energieneutraal schip te maken zijn ook nog vier extra PV-panelen geplaatst op het dak van de kajuit.
De uitdaging was het plaatsen van de NIBE 6kW warmtepomp met losse 200 liter boiler. Scheepsbewoners zijn vaak handig en dus is er wat staal weggeslepen in de machinekamer om plaats te maken voor de warmtepomp met boiler.

 

Lage temperatuur verwarming

Sinds 2007 ligt er in het grootste deel van het schip al vloerverwarming. De bewoner heeft alleen de radiatoren in de woonkamer vervangen tegen lage temperatuur convectoren. Uiteraard moest er ook goed worden geïsoleerd.