’s Gravenzande

Woningcorporatie Arcade kiest in pilot voor het Triple Solar PVT-systeem

 

Samen weet je meer, samen kom je verder, weten ook de 19 samenwerkende woningcorporaties van Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH). Dit geldt zeker voor het verduurzamingsvraagstuk van bestaande woningen waar woningcorporaties voor staan.

SVH vroeg The Green Village in Delft om hulp bij dit grote vraagstuk. The Green Village is een fieldlab voor duurzame innovaties in de stedelijke omgeving, met onder andere Triple Solar als innovator. The Green Village knipte het grote verduurzamingsvraagstuk op tot kleinere onderdelen. Voor de werkgroep verduurzaming van bestaande rijtjeswoningen werden verschillende innovators uit het fieldlab gevraagd te pitchen. De insteek: als iedere corporatie één systeem test, weten 19 corporaties heel snel iets van 19 systemen. Woningcorporatie Arcade, met woningen in het Westland en Den Haag, bood zich aan voor een test met Triple Solar PVT-systeem.

 

Waarom Triple Solar PVT?

Kevin Weij, Regisseur duurzaamheid bij Arcade, vertelt waarom er gekozen is voor Triple Solar:

“Wij onderzoeken verschillende concepten op de markt. Het concept van een PVT-warmtepomp sprak ons erg aan. Het voorkomen van de buitenunit is een wenselijk uitgangspunt voor ons als opdrachtgever. De buitenunits maken geluid en dat is niet altijd wenselijk voor de omgeving. Bij dit concept heb je hier geen last van. Door het toepassen van drie panelen kan de buitenunit worden vervangen. Hierover zijn wij erg enthousiast. Daarnaast is er niet nodig veel leidingwerk aan te brengen als de warmtepomp op zolder wordt geplaatst in vergelijking met een buitenunit die in bijvoorbeeld de tuin wordt geplaatst. De CO2-uitstoot gaat fors omlaag in de hybride opstelling.”

 

De pilot

Voor de pilot installeerde Triple Solar een hybride PVT-systeem bij één woning in ’s Gravenzande. ‘s Gravenzande ligt zich aan de kust bij Hoek van Holland. Zilte lucht en buiten-units gaan niet goed samen, maar voor Triple Solar PVT-panelen vormt dit geen probleem. De kustregio staat bekend om iets hogere windsnelheden, wat gunstig is voor de panelen, en geniet van de meeste zonuren in heel Nederland. Allemaal pluspunten voor het PVT-systeem.

Het hybride PVT-systeem bestaat uit één Triple Solar PVT-warmtepomp 3.5, een tapwaterboiler en 3 PVT-panelen. Het hybride PVT-systeem vervangt een defecte zonneboiler in de woning. Dankzij het PVT-systeem heeft de bewoner nu niet alleen een duurzame (gratis) douche, maar ook verwarming en zonnestroom.

 

Monitoring

Dankzij de ingebouwde sim-kaart in iedere Triple Solar PVT-warmtepomp kan het systeem goed gemonitord worden. Bewoner Sonny zag in februari en maart al direct een forse daling van het gasgebruik. Triple Solar en Arcade zullen de komende periode het systeem volgen en presenteren aan de overige woningcorporaties van Sociale Verhuurders Haaglanden.