PVT-panelen-Vakantieverblijf-camping-Rozenhorst-Lottum-01

Obdam

Woningcorporatie

Hoe maak je een mini camping nog duurzamer? De Familie Bream is sinds 2021 eigenaar van vakantieverblijf de Rozenhorst in Lottum. Nadat ze de eerste stap naar een duurzamere camping hadden gezet zochten ze een manier om nog verder te verduurzamen. Zodoende kwamen ze uit bij de PVT-panelen van Triple Solar.

 

Eerste stap

Phil & Janneke streven ernaar om de camping op een ecologisch verantwoorde manier te onderhouden en duurzaam te blijven ontwikkelen. Ze hechten veel waarde aan rust en respect voor de natuur, wat betekent dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt vermeden en alleen natuurlijke schoonmaakmiddelen worden gebruikt. Afval wordt zorgvuldig gescheiden om de impact op het milieu te verminderen.

 

Recentelijk zijn de douches gerenoveerd, waarbij thermostatische mengkranen en waterbesparende hoofddouches zijn geïnstalleerd om het comfort voor de gasten te waarborgen en water- en gasbesparingen te realiseren. De muren zijn voorzien van hygiënische wandplaten en de vloeren van een nieuwe gietvloer, waardoor de ruimtes gemakkelijker schoon te houden zijn met minder water en schoonmaakmiddelen.

 

Om verder te verduurzamen, hebben Phil & Janneke begin 2022 een zonnepanelenveld aangelegd met een totale capaciteit van 27 kWh. Hierdoor kan de camping en de vakantiehuisjes in principe volledig voorzien worden van stroom op basis van duurzame energie.

 

De uitdaging blijft hoe de camping verder kan verduurzamen door gebruik te maken van beschikbare natuurlijke bronnen, zoals de zon, zonder geluidsoverlast te veroorzaken.

 

De oplossing

In de zoektocht van Phil & Janneke kwamen ze Triple Solar PVT-panelen tegen. “En dat zag veelbelovend uit: geen buitenunit, hoger COP dan lucht/warmte systemen en ook nog geïntegreerde PV gedeelte. Ik heb vorig jaar contact met jullie opgenomen om meer informatie in te winnen en jullie hebben me doorgezet naar Peter Coenen van New Energy Care als een installateur in mijn regio met ervaring met jullie systemen. Hij was uiterste enthousiast over het systeem. Alles is doorberekend en ingepland (gelukkig ook nog alles op tijd besteld gezien de run op duurzame bronnen nu met de hoge gasprijzen!) en het is net geïnstalleerd.”

 

De PVT-panelen zijn op het dak van de oude receptie geplaatst. Deze functioneren als warmtebron voor een water-water warmtepomp die de vakantiehuisjes van verwarming en heet water voorziet.

 

Warmwater zonder gas!

De voorraad heet water is hierdoor beperkter dan met een gas boiler maar is berekend om voldoende te zijn voor als de huisjes volledig bezet zijn. In de huisjes wordt gas nu alleen maar gebruikt om op te koken. Het vervangen van de gaspitten met kookplaten op inductie is een toekomstig project, waarna de huisjes volledig gasvrij zijn.