De uitdaging

Studentenhuisvesting Leidse Schans WKO. State of the art Low Energy concept vraagt nieuwe oplossingen voor het gebruik van de WKO. De Leidse Schans moet de meest duurzame campus van Europa worden. Dat is makkelijker gezegd dan uitgevoerd.

Hoe zorg je dat dit zo efficient mogelijk gebeurd? En hoe voorkom je dat de WKO in onbalans raakt?

Campus

In 2015 hebben de eerste studenten hun intrek genomen in de woningen van de Leidse Schans. In totaal gaat het om circa 1.900 studentenwoningen, met commerciële ruimten zoals een café en supermarkt. De campus ligt dichtbij het centrum en bij station Lammenschans. Direct naast de campus ligt het ROC Leiden en op tien minuten fietsafstand een aantal faculteiten van de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden.

Lees hiernaast verder over Studentenhuisvesting Leidse Schans WKO.

De oplossing

In samenwerking met Schouten Techniek is gezocht naar een manier om de WKO te ontlasten.

Voor de nieuwbouw van 500 studentenwoningen in Leiden heeft de hoofdinstallateur Schouten Techniek een ontwerp gemaakt waarbij een WKO zorgt voor de verwarming van het gebouw.

Triple Solar levert hiervoor 1400 m2 Triple Solar panelen. Deze worden naast de WKO gebruikt als bron voor de warmtepomp in het tussenseizoen. Tevens wordt het tapwater met deze panelen voorverwarmd.

De restwarmte in de zomer wordt gebruikt voor het regenereren van de WKO. De 1400 m2 Triple Solar panelen leveren ongeveer 4000 GJ per jaar, equivalent van 127.000 m2 gas.