amsterdam-apollo-house-triple-solar-pvt

Amsterdam

Het Apollo House, gebouwd tussen 1938 en 1940, is een rijksmonument aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid. Het gebouw is al verschillende keren gerenoveerd en streeft de status na van een Paris Proof-gebouw. Om die reden zijn er begin 2023 144 Triple Solar PVT-panelen geïnstalleerd. Deze panelen regenereren en balanceren de bestaande WKO en leveren ook elektriciteit.

Het Apollo House was het eerste hoogbouwproject in Nederland met een stalen draagstructuur. Het gebouw bestaat uit een tien meter hoog ringgebouw en een 40 meter hoog torengebouw op de as van de ring. Dirk Roosenburg ontwierp het in 1937 als hoofdkantoor van de Rijksverzekeringsbank. Sindsdien heeft het 80 jaar als kantoorgebouw gediend, is het sinds 2004 erkend als rijksmonument en sinds 15 jaar eigendom van de particuliere belegger Newomij.

 

WKO regenereren met Triple Solar PVT-panelen

In 2012 kreeg het gebouw een ingrijpende renovatie. Er werd onder meer een WKO-installatie met warmtepompen aangebracht, de gevels zijn van binnenuit geïsoleerd met voorzetwanden en alle beglazing is vervangen door HR++ glas. Deze investeringen resulteerden in een energielabel A.

Begin 2023 kreeg de duurzame renovatie een vervolg met de installatie van 144 Triple Solar PVT-panelen. Hiermee wordt jaarlijks 55.000 kWh opgewekt en zo’n 26.000 kg CO2 minder uitgestoot. Bovendien wordt de opgewekte warmte van de PVT-panelen direct gebruikt om de WKO-installatie te regenereren en te balanceren.

Het rijksmonument beschikt nu over energielabel A++ en heeft een optimaal energiehuishouden. De installatie van de PVT-panelen van Triple Solar werd uitgevoerd door Zonnegilde.

Bekijk onderstaande video van het plaatsen van de Triple Solar PVT-panelen.

Op weg naar Paris Proof

De verduurzaming van het Apollo House houdt hier niet op. Newomij werkt aan verdere plannen. Zo is er bijvoorbeeld in de zomer van 2023 een groen dak aangelegd van 1.720 m2, waarmee de biodiversiteit van de omgeving wordt bevorderd.

Zo komt het Apollo House stap voor stap dichter bij de status van een volledig Paris Proof- kantoorgebouw.