Losser

Ecologische renovatie Losser

Deze jaren 70 woning is uniek omdat deze woning volledig is gerenoveerd met ecologische materialen. De buitenkant is volledig gestript, enkel muren en dak zijn blijven staan, om vervolgens met ecologische materialen weer op te bouwen.

Uitdaging

Wens van de bewoners van dit huis was om een toekomstbestendig huis te creëren voor de komende 40 jaar. Passief huis, nul op de meter. Alles ingericht om zo duurzaam mogelijk te leven en zo efficiënt mogelijk om te gaan met grondstoffen, materialen en energie.

Oplossing

Om duurzaam te leven kijkt de familie Haitjema heel bewust naar hun verbruik en beoordelen ze op basis daarvan of ze deze kunnen inperken. Dat is hun basis van leven en ook basis in dit bouwproces! Hun advies: Durf van gebaande paden af te wijken en ga altijd voor kwaliteit en de meest natuurlijke lange termijn oplossing

In februari 2024 is hun huis genomineerd voor de verkiezing van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’. Dit bouwproject laat zien dat het echt mogelijk is om een bestaande woning helemaal ecologisch te vernieuwen. En de familie Haitjema laat bovenal zien dat duurzaam wonen een leefstijl is; in alles hebben ze echt goed nagedacht over hoe zij verantwoord, gezond en duurzaam kunnen wonen en leven! 

Materialen, circulair en gezond

Er is gebouwd met duurzame, circulaire en zoveel mogelijk natuurlijke materialen. De bestaande woning is volledig ingepakt met een nieuwe isolerende schil bestaande uit cellulose, houtvezel plaatmateriaal en triple beglazing. Aan de buitenzijde is kalkstucwerk van KEIM toegepast. Maar ook in huis is er bewust gekozen voor gezonde en duurzame toepassingen, zoals leemstuc.

2 PVT-warmtepompen in cascade

Naast een zeer laag energie verbruik (low energy passiefhuis) en eigen duurzame energie-opwek (2 PVT-warmtepompen die werken op 9 PVT-panelen en 40 zonnepanelen op dak voor overige energie), wordt regenwater gebufferd voor de natuur inclusieve tuin en douche water gerecycled voor wasmachine en toilet.

Ecologische renovatie

Dit project bewijst dat ecologische renovatie ook goed mogelijk is voor bestaande woningen. Deze jaren zeventig woning heeft een eigentijds karakter gekregen door toepassing van circulaire, gezonde en duurzame materialen.

Bouwteam:

Hans Douwes en Martine Schipper (Schipper en Douwes Architecten), Ido Sellis (Ecowerk), Eberhard Dijkhuis en zijn bouwteam (Dijkhuis bouwbiologische aannemer), Martin Speerstra en Joachim Unland.

Bron: Dijkhuis Biologische Aannemer