triple solar PVT warmtepomppaneel duurstedelaan utrecht 3

Utrecht

Woningbouw | Renovatie

Project DSL24, zo heet de circulaire transformatie van een verouderde school naar acht Plus-op-de-Meter-appartementen in de Utrechtse wijk Hoograven. Het is een van de meest duurzame transformaties van Nederland.

 

Het project

De Ariënsschool, ook wel bekend als DSL24, een Rooms-Katholieke school gelegen aan de Duurstedelaan 24, werd in 1960 opgericht en heeft meer dan vijftig jaar als basisschool gediend in de naoorlogse wijk Hoograven met acht leslokalen. Het gebouw heeft vijf jaar leeggestaan.

In 2017 heeft de gemeente Utrecht, de voormalige eigenaar van de school, besloten om het pand te verkopen en heeft hiervoor een openbare prijsvraag uitgeschreven. Hoewel het gebouw geen gemeentelijk monument is, wilde de gemeente het pand behouden vanwege de bijzondere typologie en de waarde als onderdeel van de wijk. De vereiste wijziging was dat het gebouw omgezet moest worden in woningen.

 

De prijsvraag werd uiteindelijk gewonnen door MultiProp in samenwerking met architectenbureau Ruben Wennekers uit Hobrede. Het winnende ontwerp van MultiProp werd gekozen vanwege de nadruk op architectuur, duurzaam bouwen, energiezuinigheid en hun competitieve bieding.

 

Triple Solar PVT

Dit project is een uniek voorbeeld op het gebied van duurzaamheid, waarbij 8 bestaande vastgoedobjecten worden omgevormd tot woningen. Het onderscheidt zich door de toepassing van zeer hoogwaardige isolatie, beperkt watergebruik, nul CO2-uitstoot, duurzaam materiaalgebruik, uitstekende kierdichting en een gezond binnenklimaat.

 

Bovendien zullen deze woningen Plus-op-de-Meter appartementen zijn met een indrukwekkende EPC-waarde van -0,43. Dit wordt bereikt dankzij 64 thermische Triple Solar PVT-panelen in combinatie met warmtepompen. Murk Oosterhoud, de betrokken energieadviseur, heeft Multiprop geadviseerd om voor Triple Solar te kiezen om te voldoen aan de hoge eisen van de gemeente Utrecht. FctrE is de energieleverancier die de installatie met de Triple Solar PVT warmtepomppanelen verhuurd aan de bewoners. Voor de bewoners energiezuinig, comfortabel en veilig.

 

Met dit systeem wordt er meer energie opgewekt dan dat er gemiddeld verbruikt wordt.