Triple-Solar-PVT-panelen-dak-nagele-hoger

De uitdaging

Monument verwarmen met PVT-zonnepanelen en warmtepomp: Hoe kun je gemeentelijk monumentale woningen zonder een extreme verbouwing van het gas halen? Technische Unie faciliteerde de verduurzaming van zes woningen in het dorp Nagele in de Noordoostpolder.

Zes gemeentelijk monumentale woningen verduurzamen én van het gas af. Vereniging Hendrick de Keyser – eigenaar van de woningen – ging de uitdaging aan.

Ingenieur Ann-Katrin Adolph van Vereniging Hendrick de Keyser was restauratiearchitect van dit project. “Ons doel was om deze gemeentelijk monumentale woningen zoveel mogelijk te verduurzamen met behoud van het historische karakter. Dit stelde echter hoge eisen aan het ontwerp en de uitvoering. Lang niet elke oplossing is haalbaar omdat zowel het interieur als het exterieur zoveel mogelijk in de originele staat moeten blijven of moeten worden teruggebracht.”

“Onze monumentale gebouwen kunnen niet altijd energiezuiniger gemaakt worden door ze simpelweg beter te isoleren. Vandaar dat we ook op zoek zijn gegaan naar technische oplossingen die passen bij de gebouwen. Zo zijn er installatietechnische maatwerkoplossingen bedacht die veelzijdig inzetbaar zijn én betaalbaar voor de eigenaren. Op deze manier proberen wij onze woningen zoveel (of zo goed) mogelijk te verduurzamen. Het maximaal verduurzamen én het gasloos maken van deze monumentale woningen in Nagele was voor ons echt een heel bijzondere uitdaging”, aldus Adolph.

De oplossing

De oplossing voor dit project bleken de Triple Solar PVT-panelen in combinatie met een water/water-warmtepomp van NIBE. Met deze combinatie is geen grondboring nodig en wordt de verwarming van de woning en het tapwater geregeld door deze apparaten.

Om de woningen in Nagele volledig gasloos te maken is gekozen voor PVT-warmtepomppanelen als bron voor de water/water-warmtepomp. Het voordeel van deze combinatie is dat er geen grondboring aan te pas komt. De energiebron voor de warmtepomp ligt namelijk gewoon op het dak in de vorm van PVT-warmtepomppanelen. Daarnaast is het een ‘stille oplossing’. Bij een water/water-warmtepomp is er namelijk geen sprake van een buitenunit en zijn er ook geen bewegende delen.

De combinatie Triple Solar PVT-panelen met een NIBE water/water-warmtepomp zorgt in de woningen voor verwarming, warm tapwater én elektriciteit.

Wilt u ook een energie neutraal huis? En uw huis / woning / bedrijfspand / vastgoed verduurzamen?

Email info@triplesolar.eu voor meer informatie.

Meer informatie over dit project vindt u hier.

Aan dit project werkten mee:
OpdrachtgeverVereniging Hendrick de Keyser uit Amsterdam
AannemerFriso Bouwgroep B.V. uit Leeuwarden
InstallatiebedrijfBite Installatietechniek uit Hattem
Levering installatiesTechnische Unie
Installaties: Triple Solar PVT panelen & NIBE water/water-warmtepomp
Installatie adviesINNAX Gebouw & Omgeving