PVT-paneel-bron-warmtepomp-Tilburg-Joris-verhoeven-desingn-home-black-solar-panel-zonnepaneel-heatpump-winter-01

Duurzame prefabwoning met PVT-panelen. Architect Joris Verhoeven ontwierp en bouwde een duurzaam prefab huis. Op het dak liggen PVT-panelen als bron voor de alpha innotec warmtepomp. Dit ontwerp is genomineerd als duurzaamste huis van Nederland.

Op een bosrijke locatie in het Tilburgse natuurgebied Drijflanen staat het duurzame huis van architect Joris Verhoeven. Hij ontwierp zijn compacte, geprefabriceerde houten boshut op zo’n manier dat de woning harmonieus opgaat in de omgeving. De ruwe zwarte gevels vallen nauwelijks op naast de omringende boomstammen. En de strategisch geplaatste ramen bieden het hele jaar door opvallende schilderachtige uitzichten op het steeds veranderende landschap.

De zwarte houten woning van Joris is duurzaam geprefabriceerd uit houten wanden. Deze zijn gevuld met vlasisolatie. De binnenkant is gemaakt van berkenmultiplex. Het ontwerp is uniek. De ruwbouw ook namelijk ook gelijk de afwerking. Dit levert grote voordelen als het gaat om bouwduur en bouwkosten. Na het storten van de funderingsvloer werd het huis in slechts drie dagen geplaatst.

Om de landelijke esthetiek van het project te benadrukken werd ook het interieur grotendeels gemaakt van (berken)hout. Zelfs de open trap is van berkenhout.

De binnendeur, keuken en trapleuning zijn net als de kozijnen aan de buitenkant matzwart afgewerkt. Waardoor binnen en buiten visueel naadloos in elkaar overlopen. Bij de natuurlijke bouwmethode werden minder bouwmaterialen, transport en water werd gebruikt. Dit leidde tot een negatieve ecologische voetafdruk.

Daarnaast is de boshut een duurzame energiecentrale. De combinatie op het dak van gewone PV-zonnepanelen en thermische Triple Solar PVT-panelen maakt de woning namelijk volledig zelfvoorzienend.

De Triple Solar PVT-panelen zijn de stille bron voor de water/water-warmtepomp van alpha innotec. Samen zorgen ze voor zowel verwarming als warm water.

Project info Duurzame prefabwoning met PVT-panelen

Architect: Joris Verhoeven
Locatie: Drijflanen natuur reservaat, Tilburg
PVT-panelen: Triple Solar
Warmtepomp: alpha innotec WZSV 62H3M

Foto bronnen: John van Groenedaal en William van der Voort