PVT-paneel-bron-warmtepomp-Tilburg-Joris-verhoeven-desingn-home-black-solar-panel-zonnepaneel-heatpump-winter-01

Duurzame prefabwoning met PVT-panelen: Architect Joris Verhoeven ontwierp en bouwde een duurzaam prefab huis met PVT-panelen als bron voor de alpha innotec warmtepomp. Dit ontwerp is genomineerd als duurzaamste huis van Nederland.

Op een bosrijke locatie in het Tilburgse natuurgebied Drijflanen staat het duurzame huis van architect Joris Verhoeven. Hij ontwierp zijn compacte, geprefabriceerde houten boshut op zo’n manier dat de woning harmonieus opgaat in de omgeving. De ruwe zwarte gevels vallen nauwelijks op naast de omringende boomstammen en de strategisch geplaatste ramen bieden het hele jaar door opvallende schilderachtige uitzichten op het steeds veranderende landschap.

De zwarte houten woning van Joris is duurzaam geprefabriceerd uit houten wanden, gevuld met vlasisolatie. De binnenkant is gemaakt van berkenmultiplex. Het ontwerp, waarbij de ruwbouw ook de afwerking is, levert grote voordelen als het gaat om bouwduur en bouwkosten. Na het storten van de funderingsvloer werd het huis in slechts drie dagen geplaatst.

Om de landelijke esthetiek van het project te benadrukken werd ook het interieur, bijvoorbeeld de open trap, grotendeels gemaakt van (berken)hout.

De binnendeur, keuken en trapleuning zijn net als de kozijnen aan de buitenkant matzwart afgewerkt, waardoor binnen en buiten visueel naadloos in elkaar overlopen. De natuurlijke bouwmethode waarbij minder bouwmaterialen, transport en water werd gebruikt, leidde tot een negatieve ecologische voetafdruk.

Daarnaast is de boshut een duurzame energiecentrale. De combinatie op het dak van gewone PV-zonnepanelen en thermische Triple Solar PVT-panelen maakt de woning namelijk volledig zelfvoorzienend.

De Triple Solar PVT-panelen zijn de stille bron voor de water/water-warmtepomp van alpha innotec. Samen zorgen ze voor zowel verwarming als warm water.

Project info Duurzame prefabwoning met PVT-panelen

Architect: Joris Verhoeven
Locatie: Drijflanen natuur reservaat, Tilburg
PVT-panelen: Triple Solar
Warmtepomp: alpha innotec WZSV 62H3M

Foto bronnen: John van Groenedaal en William van der Voort