Triple-Solar-PVT-paneel-bron-warmtepomp-andre-vennegoor-oldtimer-01

Interview

Bedrijfshal duurzaam verwarmd met PVT-panelen en warmtepomp: Directeur André Vennegoor van Vennegoor Installatie uit het Overijsselse Weerselo is een groot fan en verzamelaar van oude tractoren van het merk Deutz, waarvan de historie teruggaat tot 1864. Om zijn imposante collectie gereviseerde én een fraaie Magirus – Deutz oldtimer camper – optimaal te kunnen conserveren, liet hij er zelfs een nieuwe opslaghal voor bouwen. En hoewel alle voertuigen uit de collectie dateren uit een (ver) verleden, is hun onderkomen door toepassing van diverse duurzame technieken volledig gericht op de toekomst.

Triple Solar ging André Vennegoor in gesprek, en vroeg hem als eerste waar de passie voor oldtimers en met name het merk Deutz vandaan kwam? Toen André 11 jaar was, is hij gestart met het verzamelen van technische tekeningen via het weekblad Boerderij. Deutz kwam daarin bij toeval voorbij. Het is wel een merk waar veel in te verzamelen valt. Op zijn zestiende heeft Andre zijn eerste Deutz gekocht en deze totaal gereviseerd en teruggebracht in originele staat. Inmiddels bezit hij een verzameling van 50 stuks tractoren en overige voertuigen.


Waarom heeft u gekozen voor de Triple Solar PVT-panelen als bron voor de warmtepomp, en niet voor bijvoorbeeld een grondbron?

De belangrijkste reden is dat de PVT-panelen zowel elektriciteit als warmte leveren. De warmte en de elektriciteit van de zomer slaan we op, zodat we deze in de winter weer kunnen gebruiken, Het was voor mij persoonlijk belangrijk dat we een circulair systeem konden bouwen.”

Waarom is duurzaamheid belangrijk voor u persoonlijk? Wat was uw drijfveer?
We wilden kijken in de toekomst en laten zien hoe je innovatief kunt zijn door duurzame energie op te wekken en deze op te slaan. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in techniek en het geeft me energie. Tevens zijn mijn kinderen een drijfveer om te verduurzamen. Zij zijn immers de toekomst.”

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor u zakelijk, als installateur?
We willen ons als installateur graag onderscheiden van onze collega’s. Bij Vennegoor Installatie is duurzaamheid een van onze speerpunten. Dit, gecombineerd met het gevoel van een familiebedrijf en betrokken collega’s, is waar we voor staan.”

De oplossing

Over de energie-technisch volledig zelfvoorzienende bedrijfshal:

De hal wordt energiezuinig verwarmd en passief gekoeld met een energiezuinige NIBE F1155-6 PC water/water-warmtepompinstallatie in combinatie met een NIBE UKV buffervat. De warmtepomp is aangesloten op lage temperatuur vloerverwarming die tevens kan koelen.

Als bron is niet gekozen voor een traditionele bodemcollector, maar voor een pakket PVT-warmteppomppanelen van Triple Solar in combinatie met een buffer van vochtig zand in de kelder.

De warmtepomppanelen onttrekken niet alleen de benodigde warmte aan de omgeving, maar wekken ook groene stroom op. Stroom die niet direct zelf wordt gebruikt, wordt voor later gebruik opgeslagen in een aantal accu’s.

Tot slot is het pand voorzien van een regenwateropvangsysteem, zodat met behulp van een zuiveringsinstallatie schoon en drinkbaar tapwater kan worden geproduceerd.

 

Kenmerken van dit project:

Locatie : Weerselo

Opdrachtgever: Andre Vennegoor  – Weerselo

Installateur : Vennegoor Installatie BV – Weerselo

Warmtepomp: NIBE F1155-6 PC

PVT-panelen: Triple Solar