Wijde-wereld-haarlem-school-01

Haarlem

School

Basisschool De Wijde Wereld in de Haarlemse Schalkwijk is circulair gerenoveerd en klaar voor de toekomst. Het schoolgebouw was er niet goed aan toe. Renovatie was dan ook geen voor de hand liggende optie. Maar dankzij een innovatieve, circulaire gevel blijft de school behouden. Het gebouw krijgt een nieuwe buitenkant op basis van een Fins houtbouwsysteem. Ook is het gebouw gasloos en wordt nu verwarmd door twee 53,4 kw warmtepompen gekoppeld aan 130 Triple Solar PVT-warmtepomppanelen 450 Wp (2,13 x 1,055 m).

 

Basisschool in een nieuw jasje

De basisschool is in een nieuw jasje gestoken. Door de keuze voor renovatie behoudt het schoolgebouw zijn karakter en worden de slechte delen vernieuwd. De school is een van de eerste volledig houten scholen waarbij er gekozen is voor een gevel met een hernieuwbaar Fins verlijmd houtsysteem.

‘Door de toepassing van het Finse houtbouwsysteem krijgt het gebouw goede thermische eigenschappen en een natuurlijke vochthuishouding. De bomen komen bovendien uit duurzame bossen, waar meer bomen terugkomen dan er gekapt worden’, vertelt Jan Aalberts, directeur bedrijfsvoering van Stichting Openbaar Onderwijs Spaarnesant, waar de school onder valt. Daarmee is aan een belangrijke voorwaarde voldaan voor circulariteit, het toepassen van hernieuwbaar materiaal.

 

Gasloos met PVT-warmtepomppanelen

Het schoolgebouw is gasloos. Daarvoor zijn twee warmtepompen geplaatst. De 130 Triple Solar PVT-warmtepomppanelen op het dak zijn de bron voor deze warmtepompen. De panelen leveren zowel elektriciteit als warmte en zijn daarmee de complete oplossing voor duurzame energie.

 

Een schoolgebouw om trots op te zijn!

Wilt u ook verduurzamen? Neem contact op voor de mogelijkheden.