UITDAGINGEN

Uitgangspunten voor nieuwbouw

Voor de nieuwbouw is er een duidelijk uitgangspunt: de bouwvergunning. Met de bouwvergunning komen de eisen voor de verwarmingsinstallatie. De overheid heeft in het klimaatakkoord beslist dat er voortaan alleen nog gasloos gebouwd mag worden. Dat is de allereerste eis.

Verder kunnen plaatselijke verordeningen nog bepalen of er geboord mag worden en of er een lucht/water-warmtepomp mag worden toegepast in verband met de te verwachten geluidsoverlast. De allernieuwste eis per 2020 is de BENG, het pakket aan eisen voor een Bijna Energie Neutraal Gebouw. Tot die tijd maken we gebruik van de EPG (de Energie Prestatie van een Gebouw) wat uitgedrukt wordt in een rapportcijfer, de EPC.

BENG-computer

DE BENG

De BENG-norm voor PVT-panelen

De BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw en is de nieuwe norm voor de nieuwbouw. Triple Solar scoort erg goed in BENG vanwege de goede rendementen op verwarmen, warm tapwater en de mogelijkheid om actief te koelen. Dat laatste is nodig om de temperatuuroverschrijding in juli (TO-juli) te voorkomen.

Lees meer

PVT-SYSTEEM TOEPASSEN

De mogelijkheden voor de nieuwbouw

Afgezien van de vele merken en aanbieders, is de keuze voor de bouwers beperkt. Mochten er geen opgelegde beperkingen zijn, dan bestaan globaal de volgende opties met Triple Solar:

Voor een bouwblok:

  • Een Lage Temperatuur (LT) warmtenet gevoed met PVT-warmtepomppanelen (zie pagina deZONNET warmtenet)
  • Gemeenschappelijke warmtepomp met Triple Solar PVT-warmtepomppanelen als bron
  • Gemeenschappelijke warmtepomp met WKO met PVT-warmtepomppanelen voor balancering en regeneratie
  • Individuele warmtepomp per woning met een bodemlus (aardwarmte) gecombineerd met PVT-warmtepomppanelen
  • Individuele warmtepomp per woning met Triple Solar PVT-warmtepomppanelen

 

Voor een individuele woning:

  • Individuele warmtepomp met Triple Solar PVT-warmtepomppanelen
  • Individuele warmtepomp met een bodemlus (aardwarmte) gecombineerd met PVT-warmtepomppanelen
PVT-panelen-hijskraan-plat-dak-Ridderkerk-appartementen-Stout-Herkon-Triple-Solar-01

DE BOUWER

Wat wil de bouwer

De laagste kosten voor investering, onderhoud en nazorg, met de minste risico’s.

Waarom is Triple Solar interessant:

  • Doet het erg goed in de EPC vanwege de hoge SPF in de gelijkwaardigheidsverklaring, waardoor extra maatregelen kunnen vervallen.
  • Makkelijk in te plannen in het bouwproces: pas als het dak klaar is.
  • Minder PV-panelen nodig om de EPC-eis te halen door een hogere SPF. Vaak is het dakoppervlak niet groot en moet er gekozen worden voor een zuinigere warmtepompinstallatie zoals Triple Solar.
  • Esthetisch aantrekkelijk voor de architect en opdrachtgever.

Uitbesteden aan een ESCO

Vaak maakt de bouwer van een woonblok gebruik van de mogelijkheid om de duurzame verwarmingsinstallatie buiten de koopsom te houden en deze bij een andere partij onder te brengen die de energie (=warmte) verkoopt aan de toekomstige gebruiker. Zo’n bedrijf heet een Energie Service Company (ESCO). Het voordeel voor de bouwer is dat het risico en de keuze voor het type installatie dan bij de ESCO ligt.
Het voordeel voor de bewoner is dat de ESCO voor een vastgestelde termijn garantie geeft op de installatie en in het onderhoud voorziet.

 

De architect

Voor de architect is het fijn als het gebouw strak afgewerkt is met mooie PVT-warmtepomppanelen en niet ontsierd wordt door een technische installatie op het dak of aan de muur.

PVT-panelen-hijskraan-plat-dak-Ridderkerk-appartementen-Stout-Herkon-Triple-Solar-02
triple solar pvt panelen eneco boex utrecht

Strakke afwerking

Hierboven een voorbeeld van een bouwblok met Triple Solar PVT-warmtepomppanelen in de nieuwbouwwijk De Draai in Heerhugowaard. De middelste woningen hebben 10 PVT-warmtepomppanelen, aangevuld met 2 PV-panelen. Tussen de vlakken zijn aluminium afdekkappen over het leidingwerk gemonteerd voor een strakke afwerking.

HET VERVOLG

Hoe nu verder voor de bouwer

Op de pagina EPC-berekening wordt uitgelegd hoe het Triple Solar-systeem moet worden ingevuld in het programma Uniec2. Voor de nieuwe eisen van de BENG staan de voorbeelden op PVT panelen voor de BENG.

Hoe maak je een EPC-berekening in Uniec