Poortmeester-Ballast-Nedam-BNPD-Triple-Solar-PVT-panelen-warmtepomp-01

Delft

Projectontwikkelaar

PoortMeesters in Nieuw Delft is een duurzaamheidsicoon in wording. De holistische ontwerpfilosofie op gebied van architectuur, community, design, energie, klimaatadaptiviteit en biodiversiteit maakt dit een toonaangevende gebiedsontwikkeling. PoortMeesters wordt gekenmerkt door een moderne architectuur van VYA en de innovatieve 3D-geprinte Delfts blauwe poort door studio RAP en Koninklijke Tichelaar. Achter de gevels en klimaatadaptieve binnentuin gaat een uitgebalanceerd energieconcept schuil dat uniek is in Nederland en daarbuiten. In deze ontwikkeling, door BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Ballast Nedam Development, worden alleen de meest state-of-the-art innovaties toegepast en de schaal waarop dat is gebeurd is uitzonderlijk. De eerste bewoners hebben hun woning opgeleverd gekregen en zijn straks helemaal klaar voor de toekomst.

PoortMeesters in Nieuw Delft (voormalige spoorzone) is all-electric en dus hebben alle woningen een warmtepomp. Hier wordt echter geen luchtwarmtepomp of bodemwarmtepomp toegepast. BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Ballast Nedam Development kiezen voor een slim systeem dat energie opwekt én warmte genereert. Het voordeel van dit systeem is dat er geen geluidsoverlast is door de luchtwarmtepomp en ook grondboringen niet nodig zijn. Dat maakt dit een ideaal systeem voor een binnenstedelijke ontwikkellocatie met strenge eisen rondom boringen.

 

Efficiënt gebruik van gratis zon

In PoortMeesters zijn 702 PVT-panelen van Triple Solar toegepast. Het bestaande systeem met PVT panelen is nog nooit eerder op deze schaal in woningbouw toegepast. De interesse in dit energiesysteem neemt snel toe. De PVT-panelen leveren elektra voor de woninginstallaties en privélaadpalen én warmte voor de warmtepomp die dit omzet in warm tapwater en vloerverwarming. Met dit energiesysteem zijn bewoners klaar voor de toekomst, ze genieten van comfort én van een heel lage energierekening.

 

De oplossing

Aan de voorzijde zien PVT-panelen eruit als normale zonnepanelen. De fotovoltaïsche cellen zetten zonlicht om in elektriciteit. De achterzijde van dat paneel bestaat uit dunne aluminium ribben of lamellen. Dit deel van het paneel is een thermische wisselaar. Door de koperen leidingen van de wisselaar stroomt een koelvloeistof: glycol. Deze vloeistof neemt de omgevingswarmte op en geleidt die naar de warmtepomp in de woning. De warmtepomp zit dicht bij de bron; in het geval van Poortmeesters boven in de woning. Via de warmtepomp wordt de warmte naar de vloerverwarming, badkamer en keuken geleid. Een extra voordeel van dit systeem is dat via de vloer de woning ook optioneel gekoeld kan worden op warme zomerdagen.

 

Energieneutraal en dus een lage energierekening

Het totale plan is energieneutraal. Dat betekent dat de energie die de woning nodig heeft voor verwarming, warm tapwater, koeling en ventilatie door het systeem zelf wordt opgewekt.

 

Duurzaam ventilatiesysteem

Naast de toepassing van PVT-panelen zijn de woningen en appartementen voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem voorzien van warmteterugwinning, ook wel WTW of balansventilatie genoemd. In de WTW-unit zitten twee ventilatoren en een warmtewisselaar die ervoor zorgen dat de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht wordt teruggewonnen en wordt gebruikt om de verse binnenkomende lucht voor te verwarmen. Op deze wijze gaat geen warmte verloren bij het ventileren van de woning.

Meer weten over Poortmeesters: https://www.nieuwbouw-poortmeesters.nl/

Triple Solar levert de installatie met 114 individuele Nibe w/w warmtepompen met actieve koeling en in totaal ongeveer 326 PV zonnepanelen en 702 PVT warmtepomppanelen.