Met het Triple Solar-systeem haal je een een totaaloplossing in huis voor een aardgasvrije woning met een stabiele energievoorziening in elk jaargetijde, 24 uur per dag. Op deze pagina bieden we inzicht in de kosten, bestaande subsidies en andere mogelijkheden om het systeem (deels) te financieren.

Triple Solar - installatie Taart diagram PVT paneel

Kosten

De kosten van het Triple Solar®-systeem zijn afhankelijk van de grootte van de woning. Voor een typisch Nederlandse twee-onder-een-kapwoning is de installatie uit te voeren vanaf € 28.000. Hierbij is rekening gehouden met de landelijk geldende ISDE-subsidie à € 4.200 voor de warmtepomp en de BTW-teruggave op PVT-panelen (zie ook het artikel over subsidies hieronder).

Total Cost of Ownership (TCO)

Voor de opdrachtgever is de TCO erg belangrijk. De investerings- en onderhoudskosten en energiekosten mogen zeker niet stijgen.
Voor de bewoner is het fijn dat er voortaan elektriciteit wordt afgerekend, want de gasprijs stijgt jaarlijks (in de afgelopen 3 jaar al 26%, van 61 naar 77 cent per kuub) en de elektriciteitskosten blijven vrijwel gelijk.

Voor de opdrachtgever geldt dat de investering in de hoogwaardige en duurzame Triple Solar-installatie veelal wat hoger is dan in een lucht/water-warmtepomp (met een vergelijkbare hoeveelheid PV-panelen), maar dat de TCO lager is.

Hieronder de verschillen:

  • Geen buitenunit die na 8-10 jaar vervangen moet worden.
  • Geen jaarlijks onderhoud waarvoor een afspraak ingepland moet worden.
  • Geen overlast door het geluid van de buitenunit, wat kan leiden tot klachten en nazorg (geluid kan verergeren met de jaren).
  • Lagere energiekosten voor de gebruiker zorgen ook voor minder klachten en nazorg.

Een vergelijk met de verschillende alternatieven.

TCO-Triple-Solar-PVT-panelen-2022

Subsidies

ISDE subsidie voor warmtepomp

Voor zowel bedrijven als particulieren is het mogelijk om subsidie te krijgen voor een warmtepomp. Dit kan alleen als de warmtepomp geïnstalleerd is in een woning met een bouwjaar voor 1 januari 2019. Of als je kan aantonen dat de omgevingsvergunning voor 1 juli 2018 is aangevraagd.

Het gaat om de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het subsidiebedrag voor een 3kW PVT-warmtepomp is vanaf € 4.200,-. Bekijk hier het subsidiebedrag voor jouw warmtepomp: Download apparatenlijst. De Triple Solar PVT-Warmtepomp 3.5 is te vinden onder meldcode: KA21932.

Een subsidie aanvragen is vaak lastig en tijdrovend. Wil je er zeker van zijn dat de subsidie wordt toegekend? De Centrale verzorgt aanvragen voor ISDE, EIA, SDE++ en BOSA. Direct subsidie laten aanvragen door De Centrale? Klik hier voor particulieren en zakelijk.

SDE++ subsidie bij grootschalige toepassing PVT-panelen

Voor grootschalige projecten waarbij PVT-warmtepomppanelen toegepast worden als bron voor de warmtepomp of bij regeneratie van WKO-installaties kun je subsidie aanvragen vanuit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Het gaat hier om projecten met een warmtepompvermogen van minimaal 500 kW en een PVT-oppervlak van minimaal 600m2. Bekijk de website van de RVO voor meer informatie.

Lokale subsidie

Naast de landelijke subsidies zijn er ook lokale initiatieven om subsidies te verlenen. Via de Energiesubsidiewijzer kan je per gemeente zien welke subsidies je kan krijgen.

BTW-teruggave

Particulieren kunnen de betaalde BTW voor de aanschaf en installatie van de Triple Solar PVT-warmtepomppanelen terugvragen. Bekijk dit document van De Centrale voor meer informatie. Ben je particulier en wil je niet voor verassingen komen te staan met de BTW-teruggave? Wij adviseren contact op te nemen met De Centrale. Zij verzorgen aanvragen voor BTW-teruggave. Klik hier voor meer informatie.

Financiering

Er zijn verschillende mogelijkheden om het Triple Solar-systeem te financieren. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van verschillende duurzaamheidsleningen. Bekijk via de Energiesubsidiewijzer voor welke financieringsmogelijkheden je in aanmerking kan komen. Hieronder staan een aantal opties uitgelicht.

Extra hypotheek

Banken bieden de mogelijkheid om een extra hypotheek te verstrekken wanneer je een huis koop met de mogelijkheid om te besparen op energie. Met de besparing op je energierekening kan je bijvoorbeeld een deel van de extra hypotheeklasten betalen.

Voor een Nul Op De Meter-woning waarbij een huishouden dezelfde hoeveelheid of minder energie verbruikt dan het huis zelf opwekt, is er nog extra ruimte. De voorwaarden verschillen per bank.

Lening

De Energiebespaarlening is een regeling vanuit het Nationaal Energiebespaarfonds, waarbij huiseigenaren tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen. Je kunt tot 25.000,- lenen. Betreft het een energieneutrale woning (Nul op de Meter-woning) zelfs tot 50.000,-. Overigens is het ook mogelijk een lening af te sluiten met een Vereniging van Eigenaren (VVE). Hiervoor gelden weer andere bedragen. Kijk voor meer informatie op de website van het Nationaal Energiebespaarfonds.

Restauratiefonds

Een andere optie is het Restauratiefonds. Dit is speciaal voor het verduurzamen van monumenten. Verschillende banken en ook gemeenten bieden hiervoor leningen aan.