PVT-warmtepomp voor VvE’s – Ontdek de voordelen

Staat jouw VvE voor de uitdaging om te verduurzamen en gasloos te verwarmen? Ontdek dan de mogelijkheden van een PVT-warmtepomp voor VvE’s als onderdeel van het meerjarenonderhoudsplan. Hiermee bespaar je direct op de energiekosten en heb je geen buitenunit nodig. Dit systeem is geschikt voor zowel het vervangen van individuele gasketels (all-electric) als voor collectieve verwarmingssystemen (hybride).

vve-triple-solar-warmtepomp

Is een PVT-warmtepomp geschikt voor een appartement en VvE?

Is een PVT-warmtepomp voor een appartement een optie? Absoluut! Een PVT-warmtepomp kan zowel voor individuele appartementen als voor de hele VvE worden toegepast. Deze vervangt de cv-ketel volledig (all-electric) of werkt samen met de cv-ketel (hybride). Zo verwarm je jouw appartement op een duurzame manier. Bij een all-electric systeem wordt zelfs het water voor de douche en keuken duurzaam verwarmd.

Bezoek een gratis informatieavond voor VvE’s

Wil je meer weten over de voordelen van PVT-panelen en PVT-warmtepompen voor je VvE? Kom naar een gratis informatieavond.

Bekijk evenementen

De voordelen van een PVT-warmtepomp voor jouw VvE

Een PVT-warmtepomp maakt gebruik van PVT-panelen op het dak van het appartementencomplex. Deze panelen zijn een 2 in 1 zonnepaneel: een zonnepaneel die stroom opwekt met daarachter een warmtewisselaar. Dit onderdeel levert warmte aan de warmtepomp in je woning (bij een individuele warmtepomp). Deze warmte wordt vervolgens door de warmtepomp omgezet in bruikbare energie voor je verwarming en het warme water, zoals voor de douche.

Het grote voordeel is dat de warmtepomp gebruikmaakt van de PVT-panelen op het dak in plaats van de traditionele buitenunits. Dit bespaart ruimte, voorkomt geluidsoverlast, en de PVT-panelen hebben geen onderhoud nodig. Daarnaast wordt het dak dubbel benut voor zowel energieopwekking als warmtevoorziening. Handig, toch?

Hierdoor dalen de energiekosten voor de hele VvE en verbetert het energielabel. Wat de woningwaarde verhoogt. PVT-systemen zijn daarmee een duurzame stap richting een energiezuinig en toekomstbestendig gebouw.

Hybride-PVT-warmtepomp-installatie
University-of-west-London-PVT-heatpump-panels-Triple-Solar-NIBE-heatpumps-roof-skids-06

Kiezen tussen een individuele of collectieve warmtepomp

Zoals eerder genoemd kan een PVT-warmtepomp zowel individueel of collectief worden ingezet.

Een individuele warmtepomp kan zowel hybride als all-electric worden toegepast. In een hybride opstelling werkt de warmtepomp samen met de cv-ketel, waardoor de cv-ketel alleen inschakelt wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld bij zeer lage buitentemperaturen. In een all-electric opstelling wordt de cv-ketel vervangen voor een PVT-warmtepomp en voorziet deze volledig in de verwarmings- en warmwatervraag. Beide varianten maken gebruik van eigen PVT-panelen op het dak.

In een collectief systeem is er één warmtepomp voor alle appartementen in een hybride opstelling, met een groot veld van PVT-panelen op het dak.

Rookgasafvoer vervangen met een PVT-warmtepomp

In de praktijk betekent het vervangen van rookgasafvoerkanalen binnen een Vereniging van Eigenaars (VvE) vaak een aanzienlijke investering en een complex project. Een interessante optie is om het rookgasafvoerkanaal te gebruiken voor de leidingen van het PVT-systeem op het dak. Deze aanpak voorkomt extra sloopwerk, maakt de installatie eenvoudiger en bespaart kosten. Zo kan een VvE op een duurzame manier de veiligheid en het comfort van bewoners waarborgen, terwijl de installatie- en onderhoudskosten binnen de perken blijven.

 

Lees ook meer over het financieren van een warmtepomp met het Nationaal Warmtefonds.

Benieuwd wat een PVT-warmtepomp voor jouw VvE kan betekenen?

Neem dan contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend adviesgesprek. Samen kijken we naar de mogelijkheden om jullie appartementencomplex duurzaam en energiezuinig te maken.