Warmtenet voor de wijk: decentrale feed-in zonnewarmtenet
Het deZONNET warmtenet is een lokaal warmtenet voor de nieuwbouw en de transformatie van bestaande gasgestookte naar gasloze wijken. Alle woningen hebben Triple Solar PVT zonnepanelen op hun dak en leveren elektriciteit en bronwarmte aan een warmtepomp. In de zomer is er warmte over: deze warmte wordt via een warmtenet afgevoerd en in de WKO (Warmte Koude Opslag) in de bodem opgeslagen. In de winter, wanneer de PVT warmtepomppanelen niet voldoende warmte leveren voor de warmtepomp, wordt de opgeslagen warmte uit de bodem gehaald en via het warmtenet aan de warmtepompen in de woningen geleverd. Dit leidt niet alleen tot een aardgasvrije oplossing, maar tevens tot een directe maximale besparing van CO₂.
Lees hier het persbericht over het energie neutraal maken van bestaande wijken zoals aangetoond in het project De Zonnet.
De innovatie is een combinatie
De losse onderdelen van het deZONNET concept zijn al veelvoudig in de praktijk toegepast, de combinatie van PVT warmtepomppanelen, warmtepompen, een laag temperatuurnet en –seizoensopslag op wijkniveau is nieuw.
Dit consortium van partijen toont aan dat met thermische zonnepanelen en een gemeenschappelijke warmtekoudeopslag een wijk met redelijk geïsoleerde woningen aardgasvrij verwarmd kan worden.
Jaren 70 woningen met energielabel B/C
Op de zolder van één van de 70’er jaren woningen (genaamd DreamHûsen) op de The Green Village draait sinds het najaar van 2020 een proefopstelling. Het grondwater fungeert als warmtekoudeopslag. Het is een project van een zonnewarmtenet consortium, waarvan Triple Solar deel uitmaakt. De samenwerkende partijen (zie onder aan deze pagina) durven nu al te zeggen dat een wijk met oudere woningen met energielabel B-C aardgasvrij verwarmd kan worden.
Berekeningen laten zien dat PVT-panelen (zonnepanelen met een ingebouwde radiator) in combinatie met een warmtenet voldoende warmte leveren voor verwarming en tapwater van de woningen. De PVT-panelen leveren daarnaast voldoende elektriciteit voor het extra verbruik van de pompen van het systeem, inclusief de warmtepomp. De overtollige warmte die de panelen van een paar honderd woningen in de zomer oogsten, wordt opgeslagen in een grondwaterlaag. Dit zijn de contouren van het zonnewarmtenet, waarmee miljoenen oudere huizen in Nederland klimaatneutraal gemaakt kunnen worden.
Slimme verdeling van warmte
Een speciale ‘afleverset’, een kastje met leidingen, pompjes en kleppen, zorgt ervoor dat de warmte van de het warmtenet en de PVT-panelen optimaal benut wordt. In de zomer wordt alle overtollige PVT-warmte via het netwerk in de ondergrondse opslag opgeslagen. In de tussenseizoenen wordt de warmte zowel geleverd door de PVT-panelen als door het netwerk vanuit de warmte-koude opslag. In de winter wordt de warmte hoofdzakelijk uit de warmte/koudeopslag geleverd, waardoor de warmtepomp een hoog rendement kan halen. Een proefopstelling van het zonnewarmtenet is gebouwd en succesvol getest in het DreamHûs op The Green Village op TU Delft Campus. “DreamHûs” is de naam van de jaren ’70 woningen op The Green Village en die zijn er door samenwerking van een consortium gekomen.