woonboot-pvt-paneel-warmtepomp-amsterdam-01A

Woonboot verwarmen met warmtepomp en PVT-panelen als bron.

De uitdaging

Woonboot PVT panelen warmtepomp. Eigen energie: als het bij ons kan, kan het bij iedereen! Ingeborg en Renze en hun zoektocht naar de ideale warmtepomp bron voor hun oude passagiersboot. Zij en haar man Renze verbruikten op hun woonschip in Amsterdam zóveel gas dat ze in een groot deel ervan de verwarming niet meer aanzetten. Niet gek als je bedenkt dat we het hier hebben over een oude Duitse rondvaartboot met overal ramen met enkel glas, wel 52 in totaal.

Een lekke mand, wat warmte betreft. Ze schaamden zich kapot voor hun verbruik van 4000 kuub gas per jaar.

Het was hun wens om de gasketel in te ruilen voor een warmtepomp. Of dat kon, was nog maar de vraag. Want waar een gasketel het water in het verwarmingssysteem moeiteloos naar een temperatuur van tachtig graden brengt, komt een warmtepomp maar tot de helft. De 1e stap was het isoleren van de boot. Woonboot pvt panelen warmtepomp

De oplossing

Renze en Ingeborg kozen voor een modulerende pomp: een pomp die precies zoveel warmte produceert als nodig is. Omdat de pomp die warmte direct aan de verwarmingsbuizen levert, bleek een buffervat niet nodig. Ideaal, want dat scheelt zo’n duizend liter aan ruimte en gewicht – niet niks als je op het water woont.

Inmiddels hebben Renze en Ingeborg hun eerste winter met warmtepomp achter de rug. Ingeborg: ‘’s Winters is het nu overal lekker warm.

LET OP: De kosten voor dit slecht geïsoleerde stalen schip liggen beduidend hoger dan die voor een goed geïsoleerde waterwoning. Maar de energierekening van € 300 per maand is teruggebracht tot € 0. Daardoor hebben Ingeborg en Renze de kosten over acht jaar terugverdiend.

Lees verder op de bron van dit artikel van woonboot magazine Vlotmagazine > https://www.vlotmagazine.nl/als-het-bij-ons-kan-kan-het-bij-iedereen/