woonboot-pvt-paneel-warmtepomp-amsterdam-03

Amsterdam

De uitdaging

Ingeborg en Renze zoeken naar de ideale warmtepompbron voor hun woonschip in Amsterdam. Zij verbruiken zoveel gas dat ze in een groot deel van hun woning in de winter de verwarming niet meer aanzetten en daardoor flink inleveren op woonruimte. Hun tot waterwoning omgebouwde oude Duitse rondvaartboot heeft rondom 52 ramen met enkel glas, waar de warmte ongehinderd door naar buiten lekt. De eigenaren schamen zich voor hun verbruik van 4000 kuub gas per jaar.

Hun wens is om de gasketel in te ruilen voor een warmtepomp. Of dat kan, is de vraag. Want een gasketel brengt het water in het verwarmingssysteem naar een temperatuur van tachtig graden Celsius; een warmtepomp gaat maar tot veertig graden Celsius. De eerste stap is dus het isoleren van het woonschip.

De oplossing

Na de noodzakelijke isolatiemaatregelen kiezen Ingeborg en Renze voor een modulerende warmtepomp die exact de benodigde warmte produceert. Omdat de pomp deze warmte direct aan de verwarmingsbuizen levert, blijkt een buffervat niet nodig. Dat scheelt zo’n duizend liter aan ruimte en gewicht in de drijvende woning. Op het dek van het schip liggen Triple Solar PVT-panelen. Deze panelen zijn de warmtebron voor de warmtepomp. Ook leveren ze elektriciteit.

Al in de eerste winter ervaren Ingeborg en Renze dat het dankzij de warmtepomp nu overal in het schip aangenaam warm is. Ook in de delen waar ze voorheen niet konden verblijven vanwege de kou.
Ingeborg en Renze: ‘Je eigen energie opwekken: als het bij ons kan, kan het bij iedereen!’

De installatiekosten voor dit in basis slecht geïsoleerde stalen schip liggen beduidend hoger dan die voor een goed geïsoleerde waterwoning. Maar dankzij de modulerende warmtepomp is de energierekening van 300 euro per maand nu teruggebracht tot 0 euro, waardoor de kosten in acht jaar terugverdiend zullen zijn.