Woningcorporatie renoveert zorgvastgoed woningen

Hoe kun je op een duurzame manier een appartementencomplex voor ouderen verwarmen? En zijn warmtepompen een goede optie? Deze vragen brachten uitdagingen met zich mee voor woningcorporatie De Woonschakel. Zoals het minimaliseren van de overlast. Installatiebedrijf Schermer Installatietechniek vond een oplossing met Triple Solar PVT-panelen en PVT-warmtepompen.

 

Uitdaging

Het zorgvastgoed Op ’t Snijdersveld in Obdam bestaat uit 44 appartementen en dateert uit 1973. Vanwege veroudering en de gedateerde staat van het gebouw was een renovatie nodig, met name voor de verouderde cv-installatie.

Schermer Installatietechniek uit Zwaag voert al jaren onderhoudswerkzaamheden uit voor het complex. In samenwerking met woningcorporatie De Woonschakel en een aannemer is er gezocht naar een duurzame oplossing voor de vervanging van de cv-installatie.

 

Oplossing

William Kramp, engineer bij Schermer, onderzocht diverse mogelijkheden. Een collectieve oplossing met warmtepompen bleek niet toereikend vanwege de elektrische voeding. Een individuele lucht/water-warmtepomp zou te veel buitenunits en geluid op het dak veroorzaken. En er was geen ruimte voor een 80-liter elektrische boiler. De keuze viel op een Triple Solar PVT-systeem, dat zowel warmte levert als elektriciteit opwekt. Aldus Kramp: “Met de PVT-techniek benut je een dakoppervlak dat anders onbenut zou blijven. Sterker nog, je gebruikt het oppervlak zelfs dubbel.”

Er is besloten om een all-electric systeem te installeren bestaande uit 44 PVT-warmtepompen, 44 warmwaterboilers en 216 PVT-panelen. In de schachten waar voorheen ventilatieleidingen en warmtapwaterleidingen liepen, is ruimte gecreëerd. Deze ruimtes zijn omgevormd tot kasten die vanuit de centrale ruimtes toegankelijk zijn, wat handig is voor toekomstig onderhoud. Om de installatie snel en met zo min mogelijk overlast uit te voeren, zijn SKIDS gebruikt, frames waarop de installatie is gemonteerd. Deze SKIDS zijn gemaakt in de prefab werkplaats van Schermer. Ook zijn in elke woning lagetemperatuur-radiatoren geïnstalleerd.Triple Solar voerde de dakwerkzaamheden uit. De warmte-installatie voerde Scherme Installatietechniek uit en Pronk Installatietechniek de elektrische installatie. Architect Peter Laan en Aannemingsbedrijf Wit Wognum B.V. maken ook deel uit van het project en het loodgieterswerk wordt uitgevoerd door Gisa Installatietechniek.

 

Elke bewoner kan nu eenvoudig de temperatuur regelen via een thermostaatknop. Bovendien beschikt elke bewoner over een eigen meter voor elektriciteit en water en sluit zelf een energiecontract af. Hierdoor behoren de complexe afrekeningen van de energiekosten tot het verleden, wat het beheer voor de woningcorporatie vereenvoudigt.

Delen via

Vergelijkbare berichten

  • dec

    23

    2024

    ISDE-subsidie voor water/water-warmtepompen blijft in 2025 gelijk

      ISDE-subsidie voor water/water-warmtepompen blijft in 2025 gelijk Ook in 2025 blijft de overheid verduurzaming [...]

  • dec

    18

    2024

    Hoe Frans en Bert er met de Kerst warm bij zitten dankzij Triple Solar

    Wij gingen langs bij Frans en Bert, twee buurmannen die wilden overstappen op duurzaam verwarmen. Toen [...]

  • dec

    12

    2024

    Ik heb al zonnepanelen, dus ik kan geen PVT-systeem meer plaatsen

    Dat horen we regelmatig. Mensen die dit zeggen, veronderstellen vaak dat er een groot aantal [...]

  • dec

    10

    2024

    Slim besparen en duurzaam wonen: Nieuwe energieoplossingen voor sociale huurders

    Met de afbouw van de salderingsregeling in zicht wordt het steeds belangrijker om alternatieve oplossingen [...]