Eigenaar Fons Burger heeft op het gigantische platte dak van het voormalig NRC-gebouw in Rotterdam een duurzame energiecentrale gebouwd met PVT-panelen. Burger voorziet hiermee zijn huurders niet alleen van schonere energie, maar ook van een lage energierekening. “Een win-winsituatie”, aldus Burger, die hoopt dat velen zijn voorbeeld volgen.
“Rotterdam barst van de platte daken. Als ze die vol zetten met deze panelen, zou het enorm schelen.”
Het NRC-gebouw
Het NRC-gebouw in de Witte de Withstraat is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Rotterdam. Het pand dateert uit 1874 en heeft 100 jaar het onderkomen geboden aan de NRC-krant. In de voormalige drukkerij van het NRC Handelsblad aan de Witte de Withstraat in Rotterdam zitten nu restaurants, kunstinstellingen en podia. Waaronder dat van het Scapino Ballet.
Eigen duurzame energiecentrale
Dertig jaar geleden kocht Fons Burger het pand. Fons is oud-journalist, Rotown en Nighttown-oprichter. Tegenwoordig is hij een activistische ondernemer. Nadat hij het grote dak van het pand had bedekt met sedum, wilde hij het volledig verduurzamen. Het pand werd destijds verwarmd met stadsverwarming, maar Burger was daar tegen vanwege het gebruik van warmte uit afvalverbranding. “Als dat restwarmte is, dan is dat goed. Maar er wordt ook warmte van afvalverbranding gebruikt. Daar zijn wij tegen.”
Daarom ging hij op zoek naar een duurzame en onafhankelijke manier om warmte op te wekken. Ze overwogen zonnepanelen en een aardwarmtepomp, maar dit bleek te ingewikkeld en duur. Bovendien zou het boren van een aardwarmtesonde de mogelijkheid van zijn buren beperken om hetzelfde te doen. Het volgende idee was om een luchtpomp neer te zetten. “Maar die hebben veel stroom nodig om aan de gang te blijven, plus je hebt enorme kasten op je dak.” Na verder onderzoek kwamen ze uit bij een nieuwe technologie: PVT-panelen. En dat bleek de ideale oplossing te zijn. “Als het kan, kiezen we gewoon voor het nieuwste van het nieuwste. De warmtepompen staan nu ook in de kelder. Dat scheelt weer ruimte op het dak en je hebt bovendien geen buitenunits met geluidsoverlast.”
Nu heeft het NRC-gebouw sinds februari 2021 een installatie met 320 PVT-panelen van Triple Solar gecombineerd met vier stuks Nibe warmtepompen van elk 60 kW. Daarmee wordt 7000 vierkante meter oppervlakte verwarmd.
Eigen energierekening
Het is een bijzondere situatie waar je in zit als pandeigenaar. “Ik ben ook de huurbaas. Ik moet investeren, maar ik heb huurders die zelf hun energie moeten betalen. Wij zoeken naar een overeenkomst waarin wij investeringen doen waar zij voordeel van hebben. Ze betalen vervolgens servicekosten inclusief stroom; een vaste prijs die we indexeren met de energieprijzen. Zo verdient de investering zich de komende tien jaar ook gewoon voor een deel weer terug.”
Toekomst
Met alleen zonnepanelen en warmtepompen ben je er nog niet helemaal. Er zijn nog wel wat stappen te gaan. “Wat we nu doen, is kijken waar nog koudebruggen in het gebouw zijn en wat we nog beter kunnen isoleren. We vervangen de laatste stukjes enkel glas en we vervangen alle radiatoren voor lage-temperatuurconvectoren.”
Team
Naast een duurzame installatie en een goede relatie met je huurders, heb je als pandeigenaar nog iets nodig. “Zorg voor een goed team om je heen. Zowel op technisch gebied, als wat betreft subsidies. Goede adviseurs, die de nieuwste technieken en regels kennen en de weg weten te vinden. Als je dat voor elkaar hebt, is je duurzame toekomst verzekerd.”
Wil je ook verduurzamen? Neem contact op met je adviseur of installateur en vraag naar de Triple Solar PVT-panelen.