Utrecht
Albertus en Mieke zijn de eigenaren van dit pand uit 1894, bestaande uit zowel een beneden- als bovenhuis langs de singel in Utrecht. In de lente van 2021 zijn ze aan de slag gegaan met het verduurzamen van hun woning. Via installateur Groenpand leerden ze het Triple Solar PVT-systeem kennen. Dat de uitstekende oplossing bleek te zijn voor het verminderen van hun gasverbruik.
Uitdaging
In het voorjaar van 2021 zijn de bewoners begonnen met het verduurzamen van hun pand. Het dak is gerenoveerd en geïsoleerd, er zijn nieuwe balkondeuren geplaatst en er is HR++ glas aangebracht. Hoewel ze al langer zonnepanelen wilden, was dit vanwege de beschermde status van het pand lange tijd niet toegestaan. Gelukkig veranderden de regels in de zomer van 2021, waardoor ze op zoek konden naar een leverancier/installateur.
Oplossing
Ze kwamen terecht bij installatiebedrijf Groenpand. Na de energiescan van Groenpad maakten ze kennis met het Triple Solar PVT-systeem. Het grootste voordeel? Zelfs het minder gunstige deel van hun dak aan de achterzijde (nood/noordwesten) kon optimaal benut worden dankzij de PVT-panelen. Deze panelen zijn uniek omdat ze warmte uit de buitenlucht halen, ongeacht het weer of het tijdstip, en tegelijkertijd elektriciteit opwekken aan de voorkant (PV). Zo benutten ze hun ‘ongunstige dak’ optimaal voor zowel warmte als elektriciteit, en dat zonder enige geluidsoverlast dankzij het ontbreken van een buitenunit.
Aldus de bewoners: “Gunstig, want onze buurman is zeer gevoelig voor geluid, en sowieso is er bij het bovenhuis geen voor de hand liggende plek voor een buitenunit. Dus we hadden de warmtepomp voor het bovenhuis al uit ons hoofd gezet, totdat Joren met deze optie kwam.”
Groenpand was nieuw in het installeren van het PVT-systeem en besloot daarom eerst een training te volgen bij de Triple Solar Academy. Zodra alle vergunningen waren goedgekeurd zijn ze gestart met de installatie. Aan de voorkant van het huis zijn 6 PV-panelen geplaatst. Aan de achterkant van het huis 3 Triple Solar PVT-panelen en 7 PV-panelen. Samen met een hybride PVT-warmtepomp naast de bestaande CV-ketel en een 200 liter boilervat in het huis. Nadat de CV-thermostaat en temperatuurgestuurde radiatorknoppen waren vervangen, werkte het systeem goed.
Dankzij deze aanpassingen hopen de bewoners in het aankomende stookseizoen ongeveer 650 m3 gas per jaar te besparen.