Hoe verduurzaam je als woningcorporatie?

Veel woningcorporaties willen hun bestaande vastgoed verduurzamen. Maar waar begin je? En welke stappen zijn er mogelijk? En hoe voorkom je huurverhogingen en garandeer je het comfort voor de huurders. Triple Solar legt het je graag uit aan de hand van reeds verduurzaamde wonincorporatie projecten. Daarnaast leggen we je uit hoe je kan starten met een overzichteljik stappenplan om te verduurzamen op je eigen tempo.

corporatie pvt zierikzee cornelia
Oosterbeek-woningcorporatie-Vivare-gasloos-Unica-Triple-Solar-nijhuis-bouw-busjes-01

In 3 stappen, kostenneutraal van het gas af voor woningcorporaties.

Corporatiewoningen moeten CO₂-neutraal worden en van het gas af, maar bij de bestaande voorraad is dat peperduur. Door stapsgewijze vervanging van cv-ketels door warmtepompen en vermindering van de warmtevraag kan het bijna kostenneutraal. Het voorbeeld is in Oosterbeek te vinden waar woningcorporatie Vivare een 40 jaar oude flat stapsgewijs verduurzaamde. Belangrijke voorwaarden voor woningcorporaties zijn dat het niet tot huurverhogingen lijdt voor de bewoners en ook geen overlast veroorzaakt.

CV-ketel aan vervanging toe? Wat nu?

In drie stappen ongemerkt van het gas af is mogelijk voor zowel grote als kleinere gebouwen. Dat gebeurt in een langjarig partnerschap. In een keer van gas los is vrijwel onbetaalbaar; een geleidelijke aanpak verzacht de pijn. Met name voor de gestapelde complexen met blokverwarming die niet op korte termijn op een warmtenet aangesloten kunnen worden.

Met Triple Solar mikken we ons vooral op corporaties die voor een noodzakelijke vervanging van een cv-ketel staan in de vele Nederlandse appartementengebouwen met 40 tot 200 woningen. Veel corporaties vragen zich af of het nog verantwoord is hun geld te steken in een gasinstallatie in een tijd van klimaatdoelstellingen en het aangekondigde einde van het aardgastijdperk. Daarnaast stijgen de huidige gasprijzen snel en wat de toekomst hier gaat brengen is onzeker. En onzekerheid daar houdt niemand van.

installatie woonstad warmtepomp pvt breman

STAP 1 – Een hybride systeem

Veel Nederlandse woningen van woningcorporaties zijn niet direct geschikt om gasloos te verwarmen. Om tot een goede oplossing te komen wordt eerst een goede analyse gemaakt en gekeken naar de warmtevraag gedurende het jaar. Na de analyse volgt een financieel voorstel. Omdat het hier om vaak oudere gebouwen gaat is een hybride opstelling van de CV-ketel in samenwerking met een nieuwe warmtepomp een goede 1e stap is om gas te besparen. Deze warmtepomp werkt dus samen met de gasketel.
Als de warmtevraag te groot wordt dan springt de gasketel bij en zo is het huis dus nooit koud. De energie voor de warmtepomp kan worden opgewekt met PVT-panelen aangevuld met PV-panelen. Dit is ook prima toe te passen bij grote installaties met blokverwarming.

Mocht op een gegeven moment de gas ketel aan vervanging toe zijn, en het vastgoed verder geschikt is gemaakt om gasloos te verwarmen, dan kan een tweede warmtepomp worden geïnstalleerd (afhankelijk van de warmtevraag zal dit berekend moeten worden).

Deze 1e stap levert een aardgas besparing op van 60-80% binnen 1 jaar (en vergeet de 50% CO2 reductie niet!).

Stap 2 – Isoleren buitenschil en vervangen glas

Stap 2 betreft het aanbrengen van (extra) isolatie en vervangen van enkel of slecht geïsoleerd glas met dubbel (of triple) HR++ glas. Daarnaast moet worden gedacht aan het vervangen van de radiatoren voor lage termpatuur afgifte systemen zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Bij voorkeur gebeurt dat in combinatie met noodzakelijk onderhoud aan de gebouw-schil, ter vermindering van de kosten voor de woningcorporatie en de overlast voor de huurders/bewoners. Ook het koken kan in deze stap van gas naar elektrisch koken worden omgebouwd.

PVT-paneel-warmtepomppaneel-zonnepaneel-warmtepomp-Triple-Solar-verwarmen-koelen-school-cruquisschool-08

Stap 3 – Compleet gasloos en all-electric met warmtepompen en PVT-panelen

Stap 3 is de uiteindelijke vervanging van de laatste cv-ketel(s) door een warmtepomp. De technologische ontwikkelingen gaan snel, en met de stijgende gasprijzen is het verdienmodel steeds aantrekkelijker. We hebben geleerd dat een woningcorporatie het liefst direct meerdere appartementencomplexen tegelijk aanpakt. Een keer tien gebouwen uitvoeren is voordeliger dan tien keer een gebouw. De integrale kosten, inclusief ontwerp, ontwikkeling en realisatie, kunnen dan misschien wel met twintig tot dertig procent naar beneden. Let hier dus op bij uw offerte aanvraag.

Er kan ook een koppeling gemaakt worden met een duurzaam warmtenet als dat nodig, en beschikbaar is. Voor de warmwaterbehoefte kan worden gedachte aan grote warmwater boilers ipv gasgestookte installaties.

 

 

 

 

Voorbeelden duurzame woningcorporaties & projecten

Woningcorporatie Vivare

Hoe verduurzaam je een 40 jaar oude flat? En ga je 60% op je gasverbruik besparen? Vanuit de woningcorporatie Vivare die met zo’n 25000 wooneenheden actief is in de regio Arnhem speelde deze vraag al een tijdje, hoe kunnen we bestaande woningcomplexen verduurzamen en hoe kunnen we deze aanpassingen voor de bewoners zo aangenaam mogelijk laten verlopen?

Lees hier hoe woningcorporatie Vivare in Oosterbeek een 40 jaar oude flat verduurzaamde en het gasverbruik met 60% reduceerde.

Oosterbeek-woningcorporatie-Vivare-gasloos-Unica-Triple-Solar-nijhuis-bouw-01
Triple-Solar-PVT-panelen-dak-nagele-hoger

Woningcorporatie Hendrick de Keyzer

Het doel was om deze 6 gemeentelijk monumentale woningen zoveel mogelijk te verduurzamen met behoud van het historische karakter. Dit stelde echter hoge eisen aan het ontwerp en de uitvoering. Lang niet elke oplossing is haalbaar omdat zowel het interieur als het exterieur zoveel mogelijk in de originele staat moeten blijven of moeten worden teruggebracht. Met Triple Solar PVT-panelen is het toch gelukt.

Lees hier hoe woningcorporatie Hendrick de Keyzer zes monumentale woningen in Nagele gasloos maakte met Triple Solar PVT-panelen.

Bekijk ook onze andere projecten

Wij hebben al veel woningcorporatie geholpen met het verduurzamen en reduceren van het gasverbruik. Bekijk snel al onze projecten en ook die van de andere woningcorporaties.

Wij leveren onder meer aan de volgende woningcorporaties

overzicht woningcorporaties triple solar