• Voordat u verder leest op PVT Paneel nieuwbouw > “Lees eerst de introductie op het eerste tabblad voor de werking van Triple Solar”.

Uitdagingen voor de nieuwbouw

Voor de nieuwbouw is er een duidelijk uitgangspunt: de bouwvergunning. En met de bouwvergunning komen de eisen voor de verwarmingsinstallatie.
De overheid heeft beslist in het klimaatakkoord dat er voortaan alleen nog gasloos gebouwd mag worden. Dat is de allereerste eis. Verder kunnen plaatselijke verordeningen nog bepalen of er geboord mag worden en of er een lucht/water warmtepomp mag worden toegepast vanwege de te verwachten geluidsoverlast. De allernieuwste eis die per 2020 ingaat is de BENG, het pakket aan eisen voor een Bijna Energie Neutraal Gebouw. Tot die tijd maken we gebruik van de EPG (de Energie Prestatie van een Gebouw) wat uitgedrukt wordt in een rapportcijfer, de EPC.

Wat zijn de mogelijkheden

Afgezien van de vele merken en aanbieders zijn de keuzes voor de bouwers beperkt. Mochten er geen opgelegde beperkingen zijn, dan zijn er globaal de volgende keuzes:

Voor een bouwblok:

 • aansluiten op een warmtenet
 • gemeenschappelijke warmtepomp met WKO met Triple Solar PVT warmtepomppanelen voor regeneratie
 • gemeenschappelijke warmtepomp met Triple Solar PVT warmtepomppanelen
 • individuele warmtepomp per woning met een bodemlus (aardwarmte)
 • individuele warmtepomp per woning met Triple Solar PVT warmtepomppanelen
 • individuele lucht/water warmtepomp per woning met buitenunit

Voor een individuele woning:

 • individuele warmtepomp met Triple Solar PVT warmtepomppanelen
 • individuele warmtepomp met een bodemlus (aardwarmte)
 • individuele lucht/water warmtepomp met buitenunit

Wat wil de bouwer?

De laagste kosten voor investering, onderhoud en nazorg met de minste risico’s.

Waarom is Triple Solar interessant:

 • Doet het erg goed in de EPC vanwege de hoge SPF in de gelijkwaardigheidsverklaring waardoor extra maatregelen kunnen vervallen.
 • Makkelijk in te plannen in het bouwproces: pas als het dak klaar is.
 • Minder PV-panelen nodig om de EPC eis te halen door een hogere SPF. Vaak is het dakoppervlak niet groot en moet er gekozen worden voor een zuinigere warmtepompinstallatie zoals Triple Solar.
 • Esthetisch aantrekkelijk voor de architect en opdrachtgever.

Uitbesteden aan een ESCO

Vaak maakt de bouwer van een woonblok gebruik van de mogelijkheid om de duurzame verwarmingsinstallatie buiten de koopsom te laten en deze bij een andere partij onder te brengen die de energie (=warmte) verkoopt aan de toekomstige gebruiker. Zo’n bedrijf heet een Energie Service Company (ESCO). Het voordeel voor de bouwer is dat het risico en de keuze voor het type installatie dan bij de ESCO ligt.
Het voordeel voor de bewoner is dat de ESCO voor een vastgestelde termijn garantie geeft op de installatie en in het onderhoud voorziet.

De architect

Voor de architect is het fijn als het gebouw strak afgewerkt is met mooie PVT warmtepomppanelen en niet ontsierd wordt door een technische installatie op het dak of aan de muur.

Hoe nu verder voor de bouwer

Op de pagina EPC voorbeelden wordt uitgelegd hoe het Triple Solar-systeem moet worden ingevuld in de EPC berekening van Uniec2 of VABI. We zullen dit heel binnenkort aanvullen met de nieuwe eisen van de BENG en het invullen in Uniec3, VABI etc.

Triple Solar PVT paneel zonnepaneel warmtepomppaneel De Draai Heerhugowaard - 01

Strakke afwerking

Hierboven een voorbeeld van een bouwblok met Triple Solar PVT warmtepomppanelen in de nieuwbouwwijk De Draai in Heerhugowaard. De middelste woningen hebben 10 PVT warmtepomppanelen aangevuld met 2 PV panelen. Tussen de vlakken zijn aluminium afdekkappen over het leidingwerk gemonteerd voor een strakke afwerking.