Woningcorporatie, hoe nu verder
Woningcorporaties hebben vaak reeds een goed beeld van de mate van isolatie van de woning en het energieverbruik van de bewoners.
Voor gasloos verwarmen hebben corporaties niet veel keus. Het is een lucht/water warmtepomp of Triple Solar PVT panelen. Aardwarmte wordt zelden toegepast bij een renovatie, omdat dit nogal wat schade aan tuinen en bestrating geeft.
Voordelen Triple Solar PVT paneel
Triple Solar heeft een aantal voordelen ten opzichte van een lucht/water warmtepomp:
- Triple Solar maakt gebruik van een water/water warmtepomp. Deze is zuiniger in energieverbruik.
- De water/water warmtepomp staat altijd binnen, vaak op zolder, in de bijkeuken, of bij een verbouwing in een speciaal hiervoor ingerichte technische ruimte.
- De water/water warmtepomp heeft geen buitenunit. Het voordeel hiervan is dat er geen plaats op het dak voor nodig is en er ook geen geluidsoverlast ontstaat voor de bewoner en/of de buren.
- Er is geen jaarlijks onderhoud nodig zoals voor de buitenunit van de lucht/water warmtepomp.
- In plaats van gewone PV panelen plaatsen wij PVT warmtepomppanelen. Dit kan op hetzelfde dakoppervlak en is esthetisch mooi in te passen.
TCO
Voor de woning corporatie is TCO (Total Cost of Ownership) belangrijk. De investerings- en onderhoudskosten voor de corporatie en de energiekosten voor de bewoner mogen zeker niet stijgen.
Voor de bewoner is het fijn dat er voortaan elektriciteit wordt afgerekend, want de gasprijs stijgt jaarlijks (in de afgelopen 3 jaar al 26%, van 61 naar 77 cent) en de elektriciteitskosten blijven vrijwel gelijk.
Voor de corporatie geldt dat de investering in de hoogwaardige en duurzame Triple Solar-installatie veelal wat hoger is dan in een lucht/water warmtepomp (met een vergelijkbare hoeveelheid PV panelen), maar dat de TCO lager is. Hieronder de verschillen:
– Geen buitenunit die veelal na 8 of 10 jaar vervangen moet worden
– Geen jaarlijks onderhoud waarvoor een afspraak ingepland moet worden met de bewoner
– Geen overlast door het geluid van de buitenunit, die kan leiden tot klachten en nazorg (geluid kan verergeren met de jaren)
– Lagere energiekosten voor de gebruiker zorgen ook voor minder klachten en nazorg
Wilt u meer weten over de Triple Solar PVT panelen? Email [email protected]
Particulier, hoe nu verder
Om te kijken of een woning echt geschikt is voor een warmtepomp, dient eerst de isolatiewaarde in beeld gebracht te worden. Hiervoor bestaat een aantal opties. Je kunt direct naar een ervaren installateur gaan, vragen naar een EPA adviseur (deze berekent de energieprestatie van je woning), of je kunt het natuurlijk zelf doen.
De inventarisatie van de belangrijkste gegevens kun je invullen op het Triple Solar opnameformulier.
Verstandig is om te beginnen met het verbeteren van de isolatie. Besparen is handiger dan een grote(re) warmtepomp installeren. Hoe meer energie je verbruikt, hoe duurder de installatie. Eigenlijk moet je ernaar streven om in een gemiddelde twee-onder-een-kapper het energiegebruik zodanig te reduceren, dat je gebruik kunt maken van de standaard Triple Solar installatie. Dit komt neer op een 6 kW warmtepomp met 8 PVT warmtepomppanelen.
Je hoeft dus je huis niet helemaal in een nieuw jasje te steken. Meestal is de vierdubbele isolatieaanpak voldoende (muurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en dubbel glas HR++).
Als je je eigen oordeel niet vertrouwt, vraag bij de gemeente naar een EPA adviseur. Soms heeft de gemeente er een aangesteld en krijg je er subsidie voor. Na deze stap komt de installatie van de warmtepomp en de Triple Solar PVT warmtepomppanelen.
Vind een installateur
Er zijn meerdere plekken om een goede installateur te vinden met ervaring in warmtepompinstallaties. Voor adressen stuur een email naar: [email protected].
Heeft de installateur die je vertrouwt nog geen ervaring met Triple Solar, dan kan deze hulp krijgen van ons. Een adviseur van ons komt dan langs om het systeem uit te leggen en samen met de installateur je woning door te lichten. De installateur kan gebruik maken van de Designmanual. De Triple Solar adviseur helpt de installateur ook om de installatie te begroten.