• Voordat je begint met PVT-paneel bestaande bouw: “Lees eerst de introductie op het eerste tabblad voor de werking van Triple Solar”.

Uitdagingen voor de bestaande bouw

Je bent gewend dat je huis comfortabel warm is en dat wil je graag zo houden. Voordat je van een gasketel de overstap maakt naar een ander verwarmingssysteem wil je de garantie hebben dat het alternatief minstens zoveel zekerheid en comfort biedt.

Trias Energetica

Als een huis goed geïsoleerd is, ligt het voor de hand dat het makkelijker te verwarmen is. De eerste stap is dus je huis goed isoleren via de vierdubbele aanpak (muur-, vloer- en dakisolatie plus dubbel glas (HR++)). Een energieadviseur kan je hiermee helpen. Vaak hebben gemeentes ook iemand hiervoor aangesteld.

De warmtepomp met PVT-panelen

Het alternatief voor de gasketel is de warmtepomp (link naar Wikipedia). Triple Solar combineert de zuinige en stille water/water-warmtepomp met PVT-warmtepomppanelen. Een comfortabele, energiezuinige en duurzame oplossing met vrijwel geen onderhoudskosten. Een PVT-paneel is dus de perfecte oplossing voor de bestaande bouw.

Gasloos of hybride?

Is jouw huis niet optimaal geïsoleerd of niet goed te isoleren, dan is een hybride-installatie een prima alternatief. Hybride noemen we een installatie waarbij de gasketel blijft hangen. De warmtepomp wordt geplaatst naast die gasketel en levert de warmte voor de woning. Mocht het bijvoorbeeld gaan vriezen en de warmtepomp kan niet voldoende warmte leveren, springt de gasketel bij. Zo houd je optimaal comfort en bespaar je toch gas.

Geen spijt: van hybride naar gasloos

Bij twijfel kun je ervoor kiezen de gasketel voorlopig te laten hangen. Dat kan zijn omdat je het huis pas later wilt isoleren. Of je twijfelt over het comfort na het overstappen op een warmtepomp. Van belang is dat je dan voor een installatie kiest die eventueel uitgebreid kan worden. Dat noem je een “no regret”-investering (geen spijt). Triple Solar is altijd uit te breiden naar all-electric (gasloos) en daarmee een no regret-oplossing.

Voorbeelden van warmtepompen voor PVT-panelen

All-electric installatie met warmtepomp met ingebouwd warmwaterreservoir van 180 liter

Warmtepompmet PVT paneel technische ruimte

Hybride installatie met kleine warmtepomp naast de gasketel zonder boiler

PVT-warmtepomp 3,5 kW met slogan

Woningcorporatie, hoe nu verder

Woningcorporaties hebben vaak reeds een goed beeld van de mate van isolatie van de woning en het energieverbruik van de bewoners.
Voor gasloos verwarmen hebben corporaties niet veel keus. Het is een lucht/water-warmtepomp of Triple Solar PVT-panelen. Bodemenergie (ook wel aardwarmte genoemd) wordt zelden toegepast bij een renovatie, omdat dit nogal wat schade aan tuinen en bestrating geeft.

Lees hier de casestudy van woningcorporatie Hendrick de Keyser

Zes gemeentelijk monumentale woningen moesten verduurzaamd worden. En het liefst helemaal van het gas af.
Vereniging Hendrik de Keyser – eigenaar van de woningen – ging de uitdaging aan.

Klik hier door naar Casestudy Hendrick de Keyser.

Voordelen Triple Solar PVT-panelen

Triple Solar heeft een aantal voordelen ten opzichte van een lucht/water-warmtepomp:

  • Triple Solar maakt gebruik van een water/water-warmtepomp. Deze is zuiniger in energieverbruik.
  • De water/water-warmtepomp staat altijd binnen. Vaak op zolder, in de bijkeuken, of bij een verbouwing in een speciaal hiervoor ingerichte technische ruimte.
  • De water/water-warmtepomp heeft geen buitenunit. Het voordeel hiervan is dat hij geen plaats inneemt op het dak en er ook geen geluidsoverlast ontstaat voor de bewoner en/of de buren.
  • Er is geen jaarlijks onderhoud nodig, zoals wel voor de buitenunit van de lucht/water-warmtepomp.
  • In plaats van gewone PV-panelen plaatsen wij PVT-warmtepomppanelen. Dit kan op hetzelfde dakoppervlak en is esthetisch mooi in te passen.

TCO PVT paneel bestaande bouw

Voor de woningcorporatie is de TCO (Total Cost of Ownership) belangrijk. De investerings- en onderhoudskosten voor de corporatie en de energiekosten voor de bewoner mogen zeker niet stijgen.
Voor de bewoner is het fijn dat er voortaan elektriciteit wordt afgerekend, want de gasprijs stijgt jaarlijks (in de afgelopen 3 jaar al 26%, van 61 naar 77 cent per kuub) en de elektriciteitskosten blijven vrijwel gelijk.
Voor de corporatie geldt dat de investering in de hoogwaardige en duurzame Triple Solar-installatie vaak wat hoger is dan in een lucht/water-warmtepomp (met een vergelijkbare hoeveelheid PV-panelen), maar dat de TCO lager is.
Hieronder de verschillen:
– Geen buitenunit die na 8-10 jaar vervangen moet worden
– Geen jaarlijks onderhoud waarvoor een afspraak ingepland moet worden met de bewoner
– Geen overlast door het geluid van de buitenunit die kan leiden tot klachten en nazorg (geluid kan verergeren met de jaren)
– Lagere energiekosten voor de gebruiker zorgen ook voor minder klachten en nazorg

Woningeigenaar?

Woningeigenaar en geïnteresseerd in het PVT-warmtepompsysteem?

Vul de gratis woning-intake in en ontvang een passend advies.

  • “Zorg dat je op voorhand goed zicht hebt op het gebruik en de wensen van de bewoner. Want een correct gedimensioneerde installatie levert het beste rendement en de minste klachten. Een gemiddeld gezin met vier personen zal meestal genoeg hebben aan een warmtepomp van 6 kW met een boiler van 180 liter, maar grotere gezinnen hebben soms meer warm water nodig”.

Particulier, hoe nu verder

Om te kijken of een woning echt geschikt is voor een warmtepomp moet eerst de isolatiewaarde in beeld gebracht worden. Hiervoor bestaat een aantal opties. Je kunt direct naar een ervaren installateur gaan en vragen naar een EPA-adviseur (deze berekent de energieprestatie van je woning). Je kunt het natuurlijk ook zelf doen.

Woningeigenaar en geïnteresseerd in het PVT-warmtepompsysteem?

Vul de gratis woning-intake in en ontvang een passend advies.

 

Het is verstandig om te beginnen met het verbeteren van de isolatie. Besparen is handiger dan een grote(re) warmtepomp installeren. Hoe meer energie je verbruikt, hoe duurder de installatie. Eigenlijk moet je ernaar streven om in een gemiddelde twee-onder-een-kapper het energiegebruik zodanig te reduceren, dat je gebruik kunt maken van de standaard Triple Solar-installatie. Dit komt neer op een 6 kW warmtepomp met 8 PVT-warmtepomppanelen.

 

Je hoeft dus je huis niet helemaal in een nieuw jasje te steken. Meestal is de vierdubbele isolatieaanpak voldoende (muurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en dubbel glas HR++).
Als je je eigen oordeel niet vertrouwt, vraag dan bij de gemeente naar een EPA-adviseur. Soms heeft de gemeente er een aangesteld en krijg je er subsidie voor. Na deze stap komt de installatie van de warmtepomp en de Triple Solar PVT-warmtepomppanelen.

Vind een installateur

Heeft u zelf een installateur maar zonder ervaring met Triple Solar, dan kan deze onze gratis installateurs training volgen. Dit kan online of bij ons op kantoor in Amsterdam Noord.

De installateur kan ook gebruikmaken van de beschikbare documentatie.

  • “Zorg dat je op voorhand goed zicht hebt op je verbruik. Want apparatuur die correct gedimensioneerd is, levert het beste rendement. Een gemiddeld gezin met vier personen zal meestal genoeg hebben aan een warmtepomp van 6 kW”.

Waar te koop

Technische Unie Triple Solar
Rensa Triple Solar
logo thermonoord plieger