De uitdaging

WKO regenereren van zorgcentrum de Tas.

Een Warmte Koude Opslag (WKO) bestaat uit twee grote reservoirs onder de grond. In de zomer gebruik je die om warmte op te slaan die je in de winter gebruikt en omgekeerd. Via een klein warmtenet wordt de warmte of de koude naar woningen en gebouwen geleid zodat het gebruikt kan worden om mee te verwarmen en te koelen.

 

Een WKO heb je in veel verschillende soorten, maar werkt in huis meestal samen met een warmtepomp om de warmte op de juist temperatuur te krijgen.

WKO Zorgcentrum De Tas

Zorgcentrum de Tas in Biddinghuizen heeft per appartement individueel opgestelde warmtepompen met een gesloten bron. De uitdaging was dat de temperatuur van de bron elk jaar lager werd.

De oplossing

Een veel voorkomend probleem met de Warmte Koude Opslag (WKO) is dat er meer warmte dan koude onttrokken wordt aan de bron, waardoor een koudeoverschot ontstaat. Dit komt vaak voor bij zorgcomplexen met weinig koelvraag. In dat geval kan dat invloed hebben op de werking en het rendement van de installatie. Hierdoor kunnen er ook problemen ontstaan met de verleende vergunning.

Triple Solar PVT-warmtepomppanelen zijn ontwikkeld voor het leveren van verdamperenergie en het regenereren en balanceren van een WKO.

Energiedak

In samenwerking met Feenstra hebben we de WKO installatie aangepast door het bronzijdig koppelen van een Triple Solar energiedak. Hiermee wordt de WKO weer geregenereerd.

 

Lees hier meer over het regenereren van een WKO (Warmte Koude Opslag).

Einde WKO regenereren van zorgcentrum de Tas.