De uitdaging

WKO Museum regeneren met energiedak. Koning Willem-Alexander opende destijds het Contium Museumplein met de drie instellingen Continium discovery center, Columbus earth theater en Cube design museum.

Discovery Museum heropende in april 2021 en is de nieuwste evolutie van het Museumplein. Hier komen wetenschap, techniek, aarde en design samen in een modern en breed georiënteerd museumconcept.

WKO Warmte Koude Opslag

Het Discovery Museum (voorheen Museum Continium ) in Kerkrade heeft een WKO met een gesloten bron van 36 lussen.

De temperatuur van de bron werd te laag in de winter en de bron regenereerde niet voldoende in de zomer. Daardoor werd de warmtepomp inefficiënt en gaat te veel elektriciteit verbruiken.

De oplossing

Heijmans kreeg de opdracht van het Museum om de installatie aan te passen met een Triple Solar energiedak voor het regenereren van de bron. Tevens werd besloten de installatie uit te breiden met een stevige hoeveelheid PV om meer elektriciteit op te wekken voor het eigen gebruik.

Daarnaast wil Discovery Museum een kenniscentrum zijn op het gebied van aarde, wetenschap, techniek en ontwerp, dat in verbinding staat met verwante instellingen en de mens zelf. De activiteiten van het museum zijn gericht op reflectie en debat, en dragen bij aan verbetering van harmonie tussen mens, natuur en maatschappij. Deze duurzame WKO installatie past naadloos bij de missie van het museum.

Lees hier meer over het regenereren van een WKO in onbalans.

Einde WKO Museum regeneren met energiedak.