De uitdaging

Gasloos wonen in Amsterdam. De wens van Frits was om zijn etagewoning uit 1890 zonder gas te verwarmen. Het dak van de oude woning lag al vol met zonnepanelen. Daarnaast was geluid overlast ook niet wenselijk dus valt de luchtwater warmtepomp met lawaaiige buitenunit ook af.

Welk systeem is duurzaam en gasloos?

Als snel kwam Frits het in Amsterdam gevestigde Triple Solar tegen.

Deskundigen zien de warmtepomp als veelbelovende techniek, maar dan toch vooral voor grondig geïsoleerde nieuwbouwwoningen met genoeg ruimte voor zonnepanelen op het dak. Die huizen zijn bij uitstek geschikt om helemaal over te gaan op groene stroom en een warmtepomp. Voor etagewoningen in de negentiende-eeuwse gordel rond de binnenstad hebben stadsverwarming en biogas toch betere papieren.

“Wat we doen is energie van de tuin naar binnen trekken,” zegt Verhoef. Daarvoor zorgt een warmtepomp, een apparaat dat grofweg hetzelfde werkt als een ijskast die warmte onttrekt aan een pak melk om die aan de achterkant naar buiten te werken. Het warme zwarte rekje achterop de koelkast is als de verwarming in het huis van Verhoef.

Maar Verhoef laat met zijn bedrijf Triple Solar zien dat het ook anders kan. De panelen die hier tot schutting zijn verwerkt bundelen drie verschillende technieken. Zodra de zon schijnt wordt nog eens extra warmte gewonnen omdat de panelen ook werken als zonneboilers. Volgens Triple Solar kunnen ook oudere woningen zo zonder gas.

De oplossing

Omdat er geen dak beschikbaar was, is er gekozen voor een Triple Solar PVT-paneel bron in de vorm van een tuinhek. 40m2 aluminium Triple Solar collectoren verticaal opgesteld langs de schutting. De modulerende warmtepomp van Alpha Innotec zorgt voor aangename warmte en ruim voldoende douchewater.

Wethouder Choho van Amsterdam vond het zo’n cool initiatief dat hij de ingebruikname verzorgde met het symbolisch sluiten van de gaskraan.

Verhoef heeft alleen dubbelglas, de isolatie haalt het niet bij die van nieuwbouwwoningen. In de winter verbruikt hij weliswaar meer stroom, maar ‘s zomers maakt hij dat meer dan goed omdat hij nauwelijks kosten maakt voor warm water.

Helemaal zelfvoorzienend is hij niet, wat in nieuwbouwwoningen met zonnepanelen en een warmtepomp wel haalbaar is.

Lees hier het “Gasloos wonen in Amsterdam” artikel in het  Parool of vakblad Warmtepompen over dit project